USB ključevi veći su iznutra

USB ključevi postali su gotovo nezaobilazan predmet danas, jer nude jednostavnu, privatnu i sigurniju opciju prenošenja podataka od, na primjer, spremanja u oblaku. Kompatibilni su sa svim operacijskim sustavima na tržištu danas, a njihovo korištenje jednostavno je i poprilično intuitivno – dovoljno ga je utaknuti u valjanu utičnicu na računalu. Upravo zbog toga su postali gotovo pa potrošni uredski materijal, pa čine odličan dar svima, od poslovnih suradnika do prijatelja.

Povijest USB ključeva

Prvi USB ključevi pojavili su se ranih 2000-ih, kao sigurnija i jednostavnija alternativa CD-ima i do tada veoma popularnim disketama. Prvi patent podnijela je tvrtka SanDisk još početkom 1999., no prvi modeli u prodaju su došli tek 2000., prvo u Singapuru, a kratko nakon toga i u SAD-u. Iako su prvi modeli imali malu memoriju od samo 8 MB predstavljali su sigurniju opciju za prijenos podataka od disketa i bili su jednostavniji za korištenje od CD-a jer nije bilo potrebe za posebnim programima za „prženje“.

Razvoj tehnologije

Najveći USB ključ u prodaji danas ima kapacitet od 2 TB, što je preko 130 tisuća puta veći kapacitet memorije od onih prvih. I same dimenzije vidno su se smanjile, pa umjesto prvotnih modela koji su bili 5 cm do 7 cm dužine, debljine barem 1 cm i širine oko 3 cm, današnji se mogu smanjiti na veličinu oko 0,5 x 0,5 centimetara, koliko je potrebno za čip utikač. Također, današnji modeli nude čak do 100 000 ciklusa brisanja i pisanja, a u normalnim uvjetima mogu trajati iznimno dugo.

Prednosti nad drugim vrstama memorije

USB ključevi su računalna oprema koja nudi mnoge prednosti nad drugim vrstama memorije na mnogim poljima. Prva i najočitija prednost je njihova veličina. Za razliku od CD-a i disketa (a i prijenosnih HDD-a), imaju kompaktnu veličinu, a osim toga, brži su za prijenos podataka i nude mnogo veći kapacitet. A zbog toga što većinom nemaju pokretne dijelove za očitanje memorije, u stanju su izdržati mnogo više od HDD-a i disketa.

Također, otporni su na površinske ogrebotine (za razliku od CD-a) te na elektromagnetske smetnje (za razliku od disketa). Sa strane samog računala, USB priključci manju su i od čitača disketa i od „ladice“ za CD-e, što omogućuje tanji i lakši dizajn računala.

Unutarašnjost USB ključeva

USB ključ zahvaljuje svoju malu veličinu maloj isprintanoj matičnoj ploči koja nosi sve potrebne elemente memorije. USB priključak koji se „ubode“ u kompjuter  često je najveći dio, iako se u zadnje vrijeme od klasičnog metalnog kvadratnog priključka dizajn polako seli prema manjim i jednostavnijim oblicima.

Čip i priključak najčešće se spremaju u gumeno ili plastično kućište, a sam priključak često je skriven poklopcem ili mehanizmom za uvlačenje, iako je i sam priključak veoma otporan na oštećenja. Također, USB ključ ne treba nikakav dodatni izvor energije, jer ju crpi iz računala, osim ako se radi o modelima kombiniranim s prijenosnim media playerom, gdje je za njegovo pokretanje potrebna dodatna baterija.

USB ključ kao poklon

USB ključevi odlična su ideja za promotivne poklone. Osim što su veoma korisni velikoj većini korisnika, također omogućuju dijeljenje vaših promotivnih materijala. Stoga vrijedi pretražiti izvore i proizvođače, te kao promotivni poklon darovati nešto zbilja upečatljivo. S druge strane, oni mogu biti zanimljiv poklon i djeci te studentima, jer se osim u klasičnom uredskom stilu mogu pronaći  i u obliku figurica i likova iz pop kulture i raznim drugim verzijama.

Veliki izbor može se pronaći u internetskoj trgovini Habeco pa ako se još nište odlučili što biste poklonili svojim poslovnim partnerima ili nekome tko voli tehnologiju, ovo bi mogao biti puno pogodak. Habeco nudi veliki izbor, od raznih dizajna i kapaciteta pa biste trebali pronaći i nešto za sebe.

Zanimljiv dizajn

S obzirom na male dimenzije čipa i priključka, USB ključ savršen je primjer funkcionalnog predmeta s kojim se može igrati u vidu dizajna. S jedne strane, tu su klasični izvlačni i pomični modeli stroga dizajna, savršeni za ozbiljnije korisnike. S druge, već se dugi niz godina mogu pronaći u obliku nakita ili slatkih figurica, koje na prvu zapravo i ne izgledaju kao bilo što drugo osim dekorativna predmeta. Na kraju, mogu se skrivati i u obliku šaljivih poklona, poput anti-stres loptice, koja će čuvati vaše podatke, ali i vaše zdravlje od negativnih utjecaja stresa.

Slični postovi: