Poslovni pokloni – što trebate znati o njima i o poklanjanju

Poklanjanje poslovnih poklona vrlo je ozbiljan posao koji ne smijete uzeti zdravo za gotovo. Kao sastavni aspekt vaše marketinške kampanje, to pomaže poboljšati i učvrstiti ključne odnose, a ujedno je i isplativ način prepoznavanja aktivnosti koje su ključne za vaše poslovanje. Nekoliko je stvari koje trebate znati o poslovnim poklonima i poklanjanju u cjelini.

Što su poslovni pokloni?

Poslovni pokloni se u većini oblika distribuiraju glavnim klijentima. Iza njih dolaze zaposlenici, a zatim potencijalni klijenti.

Nekoliko je razloga za poklanjanje poklona koji se razlikuju od prepoznavanja zaposlenika mjeseca do iskazivanja zahvalnosti dugogodišnjim kupcima. Međutim, glavni razlog ostaje isti, a to je uspostavljanje odnosa i poboljšanje osobne povezanosti primatelja i davatelja.

Poslovni pokloni

Pokloni se razlikuju od stimulacije, u smislu da se nude bez preciznih preduvjeta za izvedbu. Također se razlikuju od posebnih oglasa jer ne sadrže napadno oglašavanje ili otiske. Pokloni se također razlikuju i od prepoznavanja jer nisu uključeni u propisane programe.

Međutim, to ne znači da oni na dnu neće imati koristi od distribucije poslovnih darova. Za mnoge tvrtke ovo je važan aspekt njihove cjelokupne marketinške strategije. Gotovo svi će se sigurno složiti da kada je to učinjeno na pravi način, poklanjanje poklona je pristupačan način za uspostavljanje osjećaja partnerstva sa svim cijenjenim suradnicima.

Etika poklanjanja

Prije nego što poklonite poslovni poklon ili bilo koji poklon, morate znati ima li tvrtka koja prima ili daje pravila o poklonima. Postoje tvrtke, posebno one iz područja prodaje, liječenja, financija i osiguranja, koje ne dopuštaju sve vrste poklona. Najčešća su ograničenja koja se odnose na vrijednost poklona ili na situacije u kojima se pokloni mogu distribuirati. Za potencijalne primatelje, provjerite ako je njihova tvrtka objavila priručnik o etičnosti ili ako je implementirala pravila o primanju poklona. Ako je odgovor da, obavezno ih slijedite. Evo još nekih važnih savjeta koje morate imati na umu:

  • Nikako ne smijete davati poklone kada je u tijeku postupak licitiranja, čak i ako pada tijekom praznika.
  • Raskošni pokloni poput luksuznog odmora i automobila smiju se koristiti samo nakon pažljivog razmatranja.
  • Čak i ako nema propisanih ograničenja, morate biti oprezni kako biste osigurali da vaš poklon neće ostaviti pogrešan dojam. Sve što može izazvati neugodu kod primatelja ili izazvati osudu, moglo bi završiti sabotiranjem vrijednog odnosa.
Prije nego što poklonite poslovni poklon ili bilo koji poklon, morate znati ima li tvrtka koja prima ili daje pravila o poklonima.

Bonton poklanjanja darova

Čak i ako ne počinite grozne pogreške zbog kojih bi osoba mogla dobiti otkaz, pobrinite se da i dalje koristite finese, ako želite iskoristiti program poklanjanja u svoju korist. Učinkovito davanje poslovnih poklona je umjetnost, tako da prije kupnje poklona morate razmotriti glavne brige:

1. Osobnost

Uvijek je sjajno ako vaš poklon ima i neku dozu osobnosti, no stvarna briga ovdje je ako poklon odražava interese i osobnost primatelja. Vole li primatelji surfati? Koje boje vole? Jesu li poludjeli za parfemima? Budite diskretni kada pokušavate saznati te detalje jer od trenutka kad to učinite, osoba će osjetiti da vam je do nje stvarno stalo jer ste uložili svoje vrijeme u razumijevanje njihovog ukusa i stila.

2. Prikladnost

Također morate voditi posebnu brigu kako biste bili sigurni da vaš odabrani poklon odgovara poslovnom odnosu. To nema puno veze s novčanom vrijednošću poslovne transakcije ili količinom vremena tijekom koje ste s njima poslovali. Umjesto toga, više se radi o bliskosti tog odnosa.

Ako se klijent čini previše poslovnim ili neovisnim, nemojte ga pokušati razveseliti sitnim stvarima jer bi to moglo imati loš učinak. Nikada ne budite previše rastrošni ili previše osobni sa svojim poklonima, ako je odnos tek u začetku. Općenito, učestalost davanja mora biti ograničena na posebne prilike i velike praznike. Ponovo, pazite da ne stvorite dojam da primatelju dajete mito.

Poslovni poklon

3. Pravo vrijeme

Naravno, blagdani su najčešće i najpopularnije doba za distribuciju poslovnih poklona. Međutim, pravi prvaci u davanju poslovnih poklona su oni koji znaju ostala doba godine koja bi mogla imati značajniji osobni učinak na odnos. Na primjer, rođendanski pokloni su impresivni jer pokazuju da ste se potrudili naučiti nekoliko stvari o primatelju. Drugi važni datumi, poput dana kada su započeli poslovni odnosi ili godišnjica novog posla, također bi mogle biti sjajne prigode za distribuciju poklona.

Također možete koristiti druge događaje poput rođenja djeteta, napredovanja ili dovršavanja važnih projekata. Nije važno da li se samo držite bezličnih prilika i ustaljenih blagdana ili više razmišljate o životu primatalja, ovisno o prirodi odnosa. To može izgledati pomalo drsko ili nametljivo ako odaberete pogrešan događaj za poklon.

4. Prezentacija

Savršeni poslovni pokloni su originalni i pokazuju upravo to. Kad pripremate poklon, morate posebno paziti. Upotrijebite lijepi papir za zamatanje i napravite ručno napisanu osobnu karticu. To bi moglo biti jednako važno kao i sam poslovni poklon jer će poruka koju imate za primatelja prenijeti vašu iskrenost i namjere. Postoji i briga hoćete li je dati osobno ili poslati poštom. Slanje poštom moglo bi umanjiti osjećaje obveze primatelja, a to također može stvoriti neočekivano zadovoljstvo u rutinskom radnom danu. Kad odnos to opravdava, slanje poklona kući primatelja moglo bi dodati još osobnog dodira, posebno ako poklon slavi osobne prigode, poput rođendana.

Kad znate više o poslovnim poklonima i načinu na koji ih trebate distribuirati, bit će vam lakše kada ćete ih koristiti za ostvarivanje koristi vašeg poslovanja u cjelini. Uzmite si vremena i pripazite kako biste spriječili pogreške do kojih može doći.

Slični postovi: