Prijenosni punjač

Prijenosni punjači spašavaju vas od prazne baterije

Mobiteli su danas nezaobilazan dio svakodnevnog života. U svakom trenutku nalaze se pored nas te nas prate kroz dan. Upravo njihova svestranost učinila ih je tako neophodnim. Na mobitelu danas možete komunicirati, surfati internetom, gledati filmove, serije i videozapise, pisati, čitati, raditi prezentacije i još mnoge druge stvari.

Ipak, iako su se mobiteli mnogo razvili u zadnjih desetak godina, jedan dio hardvera još uvijek nije sustigao mogućnosti ostatka, a to je baterija. Iako se kapacitet baterije povećao, svatko tko ima mobitel zna kako čak i najbolja baterija teško izdrži cijeli dan korištenja. Zato je prijenosni punjač dodatak koji mnogo znače i može vas izvući iz mnogih problema.

Power bank

Power bank je prijenosni punjač koji se sastoji od baterije velikog kapaciteta i utora ili integriranog kabela za punjač. Ova vrsta jedna je od najpopularnijih, jer omogućuje punjenje mobitela bilo gdje, bez obzira nalazite li se na sastanku, u vlaku, u šetnji ili bilo gdje drugdje.

Prijenosni punjač

Ovakav prijenosni punjač potrebno je samo napuniti prije korištenja, a njegove male dimenzije značit će da ga možete sa sobom ponijeti i u najmanjoj torbi ili pak džepu od sakoa ili jakne. Osim mobitela, power bankom možete nadopuniti i tablete, ali čak i laptope.

Kapacitet prijenosnog punjača

Tražite li prijenosni punjač, odnosno power bank, prije svega morate znati što planirate njime puniti. Onaj koji može napuniti mobitel ili tablet brzo će se isprazniti ako njime dopunjavate laptop, jer on ima mnogo veću potrošnju. Sukladno tome potražite podatak o kapacitetu prijenosnog punjača, izražen u mAh.

Generalno pravilo je što više to bolje, no na umu treba imati kako se s povećanjem kapaciteta povećava i cijena. Ako se radi o modelu za mobitel, obratite pozornost na kapacitet baterije mobitela. Kapacitet prijenosnog punjača trebao bi biti barem toliko, kako biste njime mogli barem jednom napuniti bateriju do kraja.

Brzo punjenje

Još jedan važan aspekt je i brzina kojom možete napuniti svoj power bank, ali i brzina kojom on može napuniti vaš mobitel (bez obzira radi li se o auto punjaču za mobitel ili prijenosnoj varijanti).

Kod power banka, brzo punjenje pomoći će vam da se on do kraja napuni u mnogo brže vrijeme, što je pogotovo bitno ako imate neki velikog kapaciteta. S druge strane, bitno je i da prijenosni punjač ima omogućeno brzo punjenje mobitela, kako mobitel ne biste dugo morali držati priključenog.

Integrirani ili odvojivi kabel punjača

Kod biranja prijenosnog punjača za mobitel imate dvije mogućnosti:

  • one s integriranim kabelom
  • one s odvojivim kablom.

Modeli s integriranim kablom kompaktni su, a s obzirom da se kabel ne može odvojiti nećete ga izgubiti. Ipak, ako se kabel pokida ne možete više koristiti prijenosni punjač, a ako nabavite uređaj s drugom vrstom konektora, pri ruci uvijek morate imati adapter. S druge strane, modeli s odvojivim kabelom mogu puniti bilo koji uređaj, pod uvjetom da sa sobom imate njegov kabel za punjenje, pa su samim time mnogo svestraniji. A ako se pokida, kabel lako možete zamijeniti za novi.

Alternativni izvori energije

Iako su utičnice danas sve prisutnije i na mjestima na kojima ih ne biste očekivali, poput autobusa, vlakova i čekaonica, i za punjenje možete koristiti i obični punjač, prijenosna varijnata itekako vam može pomoći kada ste primorani kretati se. Ipak, pogotovo kada se radi o power banku, struju ne morate crpiti samo iz konvencionalnih izvora.

Prijenosni punjač

Osim raznih inovacija koje vam pružaju mogućnost da struju stvarate kretanjem, vožnjom na biciklu i sličnim aktivnostima, mnogi modeli nude mogućnost punjenja ili nadopunjavanja putem malih solarnih panela, što znači da uređaje možete puniti čak i kada ste u prirodi.

Punjenje za vrijeme vožnje

Druga mogućnost alternativnog izvora energije za punjenje je ni više ni manje no vaš limeni ljubimac. Auto punjač za mobitel odlična je stvarčica koju možete imati pri ruci dok vozite, pogotovo ako se radi o dugim vožnjama. Jednostavno ga možete utaknuti u predviđen utor ili pak na mjesto upaljača za cigarete, te u njega utaknuti kabel za mobitel. Iako auto punjač za mobitel puni nešto sporije od konvencionalnih, veoma je jeftin i možete ga nabaviti u gotovo svakoj trgovini, pa čak i na benzinskoj pumpi. Upravo zbog toga on predstavlja savršen spas kada ste u škripcu s baterijom, a vozite se automobilom.

Slični postovi: