Spremite se za zimovanje uz nosače za skije

Dolaskom zime polako kreću i pripreme za praznike, odmor i zimovanje, a time iz podruma i s tavana polako vadimo skijašku opremu i skije. Kompletiranjem svih potrebnih sitnica za uživanje na snijegu, završavamo pakiranje i spremni smo za polazak.

Ipak, osim punog prtljažnika za put na skijanje moraju se pripremiti i nosači za skije, koji će omogućiti siguran transport vaših skija na odredište. Ako vam je ovo prvo putovanje na skijanje ili jednostavno tražite nove krovne nosače za skije, postoji nekoliko stvari na koje morate obratiti pozornost pri odabiru i kupnji.

Tip krova i uzdužnih nosača za skije

Nosači za skije ovise o nekoliko faktora, najvažniji od kojih je svakako vrsta krova koju imate. Pogledate li na krov svog automobila, lako ćete odrediti koji tip krova imate, a samim time i koju vrstu poprečnih nosača možete montirati na svoj auto. Idete li često na dalja putovanja te vam je potreban dodatan prostor za prijenos stvari, najbolje rješenje su univerzalni poprečni nosači i dodatni moduli.

Univerzalni nosači  s modulima omogućit će vam prenošenje različitih vrsta prtljage, poput bicikala, skija ili krovnih kutija za automobil, koji otvaraju mnoge nove mogućnosti za prijevoz. Univerzalne nosače možete nabaviti i od proizvođača automobila, kako biste bili sigurni da oni svojim dizajnom i razinom sigurnosti odgovaraju vašem vozilu, nakon čega je samo potrebno nabaviti module za prenošenje skija.

Magnetni nosači za skije

Magnetni nosači za skije nude univerzalnu opciju za sve vrste automobila, bez obzira koji tip krova i vrstu automobila imate. Takvi nosači testirani su na brzine vožnje do 130 km/h i imaju malu nosivost pa su odlična opcija idete li na skijanje sami ili samo s jednim skijaškim partnerom. Pri montaži magnetnih nosača potrebno je dobro očistiti površinu automobila i nosača, jer prljavština može uzrokovati loše prianjanje na površinu, što može rezultirati pomicanjem nosača, a možda čak i pad skija u vožnji. Pomicanje također može uzrokovati i oštećenje laka na automobilu, pogotovo ako između magnetnog nosača i krova automobila postoji prljavština poput pijeska.

Kada se montira ovakva oprema za auto, bitno je dobro osušiti i očistiti površinu nosača i krova, što može biti prilično nezgodno ako su u pitanju pravi zimski uvjeti, snijeg, led i kiša. Ipak, s obzirom da ne postoji dodatan sistem pričvršćivanja, dobro čišćenje veoma je bitan dio montaže. Magnetni nosači za skije u nekim zemljama zbog toga su zabranjeni za uporabu, pa odlučite li se za taj tip nosača svakako provjerite smijete li ga koristiti u destinaciji na koju se upućujete.

Montiranje nosača za skije

Ovisno o tome kakve nosače već imate na krovu, vrlo je bitno osigurati da vaši nosači i moduli međusobno odgovaraju jedni drugima i mogu se koristiti skupa. Općenito, nosači za skije dolaze sa garancijom od oko 6 godina. Cijena samog nosača za skije ne ovisi samo o marki i kvaliteti, već i o nosivosti, odnosno broju skija i snowborda koju nosači mogu prenijeti, pa na to svakako obratite pažnju kako ne biste plaćali dodatna mjesta koja vam nisu potrebna.

Ovakvi nosači za skije smatraju se sigurnijima za vožnju te je njihova sigurnost provjerena za brzine i do 160 km/h. Montiranje nosača i modula za skije možete obaviti i sami jer se radi o vrlo jednostavnom procesu, za koji je osim uputa proizvođača često moguće pronaći i video upute na Internetu ili prodajnim Internet stranicama trgovine u kojoj ste kupili svoje nosače za skije.

Moduli i nosači

Odlučite li se za dodatne module za skije, što je zapravo dodatna oprema za auto, morat ćete ih odabrati prema broju skija koje nosite na odmor – moduli se većinom rade za 2,3,4 ili 6 pari skija, te ih je također često moguće pronaći u asortimanu proizvođača automobila. Ipak, čest problem je što su takvi moduli često vrlo skupi i ne konkurentni na tržištu, ali se također ne mogu koristiti s nosačima drugih proizvođača, što je problem ako u neko doba promijenite automobil.

Moduli za skije često imaju perforirane utore za skije ili gumene dijelove koje se prilikom zatvaranja sigurnosnog poklopca priljubljuju uz skije i omogućuju potpuno fiksiranje skija. Moduli su uglavnom rađeni od plastike i gume, a jedino se vijci i glavna baza rade od aluminija, kako bi se postigla što manja cjelokupna težina nosača i modula. Ako se ne odlučite za nosače za skije i module proizvođača automobila, svakako dobro provjerite da se nosači koje imate ili odabirete podudaraju s modulima koje odabirete, kako biste ih mogli koristiti skupa.

 

Slični postovi: