Regali za dnevni boravak kao ukras u prostoru

Uređenje dnevnog boravka vrlo je važan dio uređenja doma. Dnevni boravak srce je prostora u kojem ćete vjerojatno provesti najveći dio vremena budni, stoga je vrlo važno da vam se prostor u kojemu se nalazite sviđa.

Ali, bitno je i da je funkcionalan i fleksibilan, kako bi pružao dovoljno prostora za odlaganje, organizaciju i druženje bez obzira radi li se samo o nekoliko ljudi ili o većem obiteljskom duženju. Osim samog prostora za sjedenje veliku ulogu u kreiranju prostora igraju i regali za dnevni boravak, koji u potpunosti mogu transformirati prostor, omogućiti vam bolju organizaciju, više prostora za skladištenje, ali i vizualno uljepšati cijeli prostor.

Dinamična cjelina

Regali za dnevni boravak desetljećima su već glavni dodatak boravcima na ovim prostorima i omiljeni namještaj. Od velikih regala koji se penju do stropa, koji su bili glavna moda prije četrdesetak godina i još se mogu pronaći u ponekim kućama i stanovima na stravu mnogih podstanara, do delikatnijih verzija koje su moderne danas, regali su u nekom obliku gotovo uvijek bili uz nas.

Regali za dnevni boravak su zapravo odličan način da u prostoru stvorite mjesto za odlaganje i organizaciju, ali i dinamiku, koja će privući oko i prostor učiniti zanimljivijim. Danas su sve manje popularni masivni regali do stropa, jer u mnogim prostorima stvaraju osjećaj klaustrofobije. Ipak, to ne znači da za svoj prostor ne možete pronaći višedijelni regal od nekoliko elemenata istog dizajna različitih visina. Varijacije u visinama stvorit će dinamiku u prostoriji i razbiti jednoličnost, a istovremeno će stvoriti povezanu i osmišljenu cjelinu u prostoru.

Naglasite kvalitete prostora

Regali za dnevni boravak također su odličan alat za naglašavanje kvaliteta i skrivanje negativnih strana prostora. Vertikalni regali stvorit će dojam visine u prostoru, dok će horizontalni regali prostor činiti vizualno dužim. S druge strane, u manjim prostorima bolje će izgledati namještaj nepravilnih oblika, na primjer s otvorenim policama na dijelovima regala.

Staklene police i vrata također mogu vizualno rasteretiti regal, a osim stakla za tamne prostore odlična su i ogledala u sklopu regala, koja dodatno odbijaju svijetlo i prostor čine većim. Imate li visoke elemente regala, poigrajte se svijetlijim bojama i prirodnim uzorcima poput godova svijetlog drveta. Velike plohe tamnih boja u malim prostorima mogu djelovati prenapadno, a velike jednolične jednobojne površine mogu djelovati dosadno, ako nisu razbijene nekim uzorkom. Sitni detalji poput zanimljivih rukohvata ili naoko izrezbarenih dekoracija također su odličan način za razbijanje monotonije regala te uvelike mogu utjecati na cjelokupan izgled.

Dimenzije i pozicioniranje

Još jedna od bitnih stavki kod odabira regala za dnevni boravak su i njegove dimenzije te pozicija u prostoru. Iako se vizualno dimenzije  mogu smanjiti odabirom boja i materijala, odaberete li prevelik regal taj problem teško je riješiti vizualnim trikovima. Prije kupnje svakako se preporuča mjerenje prostora u koji želite postaviti regal. Imate li problema s vizualizacijom na mjesto rezervirano za njega možete postaviti papir izrezan na njegove dimenzije ili složiti prazne kutije, kako biste imali jasniju predodžbu.

Općenito, nalazi li se visoki element regala za dnevni boravak tik do vrata ili prozora, idealno je da se ipak omogući barem djelomičan prolaz svjetlosti, recimo otvorenim policama ili staklenim stijenama i vratima na regalu. Generalno, idealno mjesto za regal je zid bez prozora, kojemu se prozori nalaze sa lijeve ili desne strane, kako bi se minimalno utjecalo na prolaz svijetla kroz prostor te ostavilo mjesta za sjedeću garnituru na suprotnom zidu.

Organizacija

Osim što moraju biti lijepi, regali za dnevni boravak moraju vam također pružiti dovoljno mjesta za odlaganje. Općenito, oni nude zatvorene i otvorene police ili ladice. Imate li niži element, jednostavnije odlaganje i organizaciju pružit će ladice. Generalno, za ovakav namještaj najbolje su manje ladice u koje možete organizirati i spremiti sitnice poput punača, papira, baterija i slično, no čuvate li u svom regalu veće stvari poput stolnjaka dobro će vam doći i par širih ladica.

Što se održavanja tiče, najbolji izbor su zatvorene police u višim elementima. Ako ipak želite svoj prostor ukrasiti dragim sitnicama, na izbor vam se nude otvorene police  ili regali za dnevni boravak sa staklenim frontama. Staklene police također će omogućiti polazak svjetla kroz nivoe polica, pa sam regal iznutra neće izgledati mračno. Ali će vam omogućiti i instalaciju LED traka u pozadinu regala, što se može pokazati kao zanimljiva alternativa ambijentalnom osvijetljenju u prostoru.

 

Kad je riječ o posteljnini, važna je samo jedna stvar – udobnost. Željeli smo svu našu posteljinu učiniti jako mekanom i udobnom da se što bolje naspavaš. Čitajte više …

 

Slični postovi: