pregled vida

Pazite na zdravlje svojih očiju uz pregled vida

Pregled vida je jedna od ključnih stvari koju možemo učiniti kako bismo očuvali svoje zdravlje očiju. Budući da vid igra toliko važnu ulogu u našem svakodnevnom životu, odabir odgovarajućeg načina za njegovu zaštitu i unapređenje od vitalnog je značaja. 

Pogoršanje vida više se ne događa samo starijim osobama. Zahvaljujući modernoj tehnologiji i gotovo stalnom gledanju u ekrane, sve je više ljudi sa slabijim vidom kojima su potrebne naočale ili kontaktne leće. U ovom članku, istražit ćemo različite metode pregleda vida i kako nam one mogu pomoći u očuvanju našeg vida.

Posjet oftalmologu – prvi korak je najvažniji

Prvi korak u održavanju zdravlja očiju je posjet oftalmologu. Oftalmološki pregled je temeljiti pregled vida i procjena stanja očiju. To uključuje mjerenje vidne oštrine, procjenu refrakcije i ispitivanje fundusa. Ovo je najučinkovitiji način da se utvrdi jesu li prisutni problemi s vidom i ako jesu, koje su mogućnosti liječenja. 

temeljiti pregled za oči
Prvi korak u održavanju zdravlja očiju je temeljiti pregled za oči i procjena stanja očiju. To uključuje mjerenje vidne oštrine, procjenu refrakcije i ispitivanje fundusa.

Pregled za oči možete obaviti u bilo kojoj optici, a većina optika ih nudi besplatno, ukoliko se nakon pregleda odlučite za kupnju naočala kod njih. Naravno, ukoliko imate ozbiljnih problema s vidom ili očima, preporuča se odlazak u bolnicu na dogovoren stručni pregled vida na kojem ćete dobiti maksimalnu posvećenost i više informacija. 

Testovi za samoprocjenu vida

Ako nemate pristup oftalmologu, postoje testovi za samoprocjenu vida koji vam mogu pomoći u procjeni vašeg vida. Ovi testovi obično uključuju procjenu vidne oštrine i mogu se obavljati kod kuće pomoću aplikacija za mobilne telefone ili računala. 

pregled za oči
Postoje testovi za samoprocjenu vida koji vam mogu pomoći u procjeni vašeg vida, no oni ne mogu zamijeniti oftalmološki pregled za oči.

Međutim, važno je imati na umu da ovi testovi ne mogu zamijeniti oftalmološki pregled vida. Ovi testovi mogu predstavljati dobru početnu točku kako biste procijenili imate li problem s očima i ako ga imate, koliko je on intenzivan. 

Naočale su najpraktičnije sredstvo za korekciju vida

Ako imate problem s vidom, poput kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma, moguće je da će vam oftalmolog preporučiti nošenje naočala. Naočale su jednostavna i učinkovita metoda korekcije vida koja vam omogućuje da jasnije vidite objekte u daljini ili blizini. 

Postoji širok raspon vrsta naočala koje mogu biti prilagođene vašim potrebama, uključujući:

  • Dioptrijske naočale
  • Sunčane naočale s dioptrijom 
  • Naočale za računalo
  • Naočale za čitanje

Naočale su idealno rješenje ukoliko nemate ozbiljnih problema s vidom, a s obzirom na to da je odavno prošlo vrijeme kada su naočale bile rezervirane za „štrebere“ danas možete birati između mnogo različitih modela i okvira koje možete uklopiti uz svaku odjevnu kombinaciju.

Kontaktne leće su još jedna opcija

Ako naočale za čitanje i ostali modeli nisu za vas, možda će vam oftalmolog preporučiti kontaktne leće. Kontaktne leće su tanke, prozirne leće koje se stavljaju izravno na rožnicu oka kako bi korigirale vaš vid. Postoje različite vrste kontaktnih leća koje se mogu prilagoditi vašim potrebama, uključujući:

  • Jednodnevne 
  • Tjedne 
  • Mjesečne 
  • Trajne 

Kontaktne se leće obično preporučuju kod većih dioptrija, kada je osobi teško išta vidjeti bez pomagala. One imaju svoje prednosti, ali i nedostatke. Jednom kada ih stavite, vrlo vjerojatno ćete zaboraviti da ih nosite, ali potrebno je neko vrijeme da ih naučite pravilno stavljati te da se naviknete da ih nosite. 

Naočale za čitanje ili kontaktne leće – koje su bolje?

Kontaktne leće su dobra opcija i ukoliko imate dvojnu dioptriju, odnosno ukoliko patite i od kratkovidnosti i od dalekovidnosti, jer vam one mogu ispraviti kratkovidnost. Preko njih možete staviti naočale za čitanje ukoliko trebate gledati nešto u blizini. U svakom slučaju, tek nakon detaljnog pregleda vida ćete saznati koja je za vas najbola opcija.

Naočale za čitanje su potrebne mnogima

Naočale za čitanje su posebne naočale koje su dizajnirane za korekciju vida na blizinu. One su vrlo korisne za ljude koji imaju problema s vidom na blizinu, uključujući i one s prezbiopijom. Prezbiopija je uobičajeni problem koji se javlja kod starijih osoba kada se leća oka postupno gubi fleksibilnost, što uzrokuje probleme s fokusiranjem na blizinu. Naočale za čitanje često se koriste za čitanje knjiga, novina, časopisa ili bilo koje druge materijale koji su blizu očiju. 

Naočale za čitanje za vid na blizinu
Naočale za čitanje su vrlo korisne za ljude koji imaju problema s vidom na blizinu, uključujući i one s prezbiopijom.

Ove naočale su vrlo različite od dioptrijskih ili sunčanih naočala jer su dizajnirane da korigiraju samo vid na blizinu. Naočale za čitanje dolaze u različitim dioptrijama, ovisno o vašim potrebama. Ako ste dalekovidni, vaš oftalmolog će vam preporučiti naočale za čitanje s pozitivnim dioptrijama. Ako ste kratkovidni, tada vam naočale za čitanje vjerojatno neće biti potrebne, jer će vaša dioptrija biti negativna, a ovakve naočale su dizajnirane za pozitivne dioptrije.

Slični postovi: