provjera domena na internetu

Provjera domena kao prvi korak do registracije

Domena na internetu predstavlja adresu iza koje su smještene neke web stranice. Upisivanjem adrese domene, koja se sastoji od naziva i ekstenzije u internetski preglednik, otvorit će se web stranice koje su s njome povezane. Danas svi koji su svjesni koliko je internet kao medij snažan, trude se imati vlastite web stranice kojima će se predstaviti na internetu. Bilo da je riječ o osobnim ili poslovnim, važno je imati ih.

A kada ih napravite i želite ih povezati s domenom, morat ćete napraviti više stvari. Prvi korak je svakako provjera domena na internetu kako bi se utvrdilo je li ona kombinacija naziva i ekstenzije koju želite registrirati slobodna.

Što je provjera domena i zašto je važna

Provjera domena na internetu je postupak putem kojeg se provjerava je li određena kombinacija naziva i ekstenzije slobodna, odnosno je li je netko već ranije registrirao. Ako je netko već ranije registrirao baš taj naziv i ekstenziju koje vi želite, vi to nećete moći napraviti jer može postojati samo jedna unikatna domena na internetu, odnosno ona koja se sastoji od identičnog naziva i ekstenzije.

No, nemojte očajavati. Čak i ako se to dogodi i ako je ta kombinacija stvarno zauzeta, imate dvije mogućnosti:

  • Promijeniti cijeli naziv ili dio naziva
  • Promijeniti ekstenziju 
  • Promijeniti oboje

Kao najjednostavnije rješenje se čini promjene ekstenzije budući da su danas dostupne brojne ekstenzije pa ne biste trebali imati problema s pronalaskom one idealne.

Usluga registracije domene

Nakon što provjera domene bude uspješno odrađena, odnosno nakon što dobijete odgovor da željena kombinacija naziva i ekstenzije nije zauzeta, možete nastaviti dalje. A sljedeći korak je registracija domene na internetu. Ona za cilj ima upravo to da određene web stranice povežete s nekom domenom kako bi se otvarale kada netko upiše baš tu adresu na internetu. 

provjera domena na internetu kako bi se utvrdilo je li slobodna
Prvi korak prije registracije je svakako provjera domena na internetu kako bi se utvrdilo je li kombinacija naziva i ekstenzije koju želite registrirati slobodna.

Ovu uslugu nude brojne informatičke tvrtke, a možete se odlučiti i za usluge domaće ili strane tvrtke. Također, te tvrtke vam mogu ponuditi i druge usluge koje bi vam mogle biti od koristi, kao što su Wordpress optimizacija, hosting web stranica, SSL certifikati i sl.

Zašto registrirati domenu putem domaće informatičke tvrtke

Ako se pitate zašto bi bilo bolje napraviti registraciju domene putem neke domaće informatičke tvrtke, odgovora je nekoliko i svatko mora vidjeti što mu je bitno.

  • Kao jedan od glavnih razloga nameće se hrvatski jezik.
  • Naime, ako se odlučite za domaću tvrtku, možete biti sigurni da ćete sve dobiti na hrvatskom jeziku, odnosno cijeli postupak i sve kasnije ćete obaviti na jeziku kojeg najbolje razumijete.
  • To će biti iznimno važno i kasnije u slučaju da vam zatreba neka pomoć jer ćete sve potrebno puno lakše i brže dobiti nego da se morate javljati nekoj stranoj tvrtki.
  • Osim toga, domaće informatičke tvrtke često nude i razne prilagođene pakete s uključenim dodatnim uslugama pa svatko može pronaći najbolju opciju za svoje potrebe.

Pazite na istek registracije domene

Nakon što uspješno obavite registraciju domene, uglavnom ćete je dobiti na korištenje na određeni vremenski period. Najčešće je to na godinu dana, nakon čega biste trebali obnoviti registraciju. Svakako morate paziti na to jer u slučaju da to ne napravite, može se dogoditi da ostanete bez nje, odnosno da je netko drugi registrira. 

Saznajte što se može dogoditi s nazivom domene nakon isteka

Nekoliko dana prije isteka dobit ćete i obavijest da je domena pred istekom i da je treba produžiti. Riječ je o također vrlo jednostavnom postupku kojeg ćete obaviti u svega nekoliko klikova mišem. Imate li web stanice na Wordpress platformi, svakako razmotrite i o Wordpress optimizaciji koja vam može biti od pomoći. 

Wordpress optimizacija za bolje poslovne rezultate

Imate li vlastite web stranice, vrlo je važno da su dobro optimizirane kako bi se što brže otvarale. Posjetitelji cijene brzinu otvaranja pa je vrlo bitno da na tome poradite. Mnogi koriste Wordpress platformu za svoje web stranice pa je Wordpress optimizacija web stranica jedna od usluga koje su danas sve popularnije među korisnicima.

Wordpress optimizacija za brzo otvaranje stranica
Wordpress optimizacija je usluga, koju nude informatičke tvrtke, kako bi se web stranice što brže otvarale.

Wordpress optimizacija može se ugovoriti putem brojnih informatičkih tvrtki koje je nude. Tvrtke će vam u sklopu te usluge na najbolji mogući način optimizirati web stranice kako bi se što brže otvarale. To će sigurno dugoročno imati odlične prednosti za vas i vaše poslovanje. Wordpress optimizacija se sastoji od više čimbenika, između ostalog su to dobro podešene postavke i svi dodaci koji se koriste na web stranici.

Slični postovi: