pumpica za pranje stakla

Stakla automobila uvijek moraju biti čista

Kada se vozite automobilom, vrlo je važno da imate čista prednja i stražnja stakla. To će vam omogućiti da dobro vidite što se događa ispred vas, ali i da dobro vidite što se događa iza vas. Zato pri pranju automobila u praonici uvijek dobro isperite stakla. No, naravno, tijekom vožnje, doći će i do ponovnog zaprljanja. Tada se možete poslužiti tekućinom za pranje stakla automobila koja vam može biti brza pomoć pri čišćenju.

Kako bi se ona mogla uspješno nanijeti na staklo, brine se cijeli jedan mali sustav, a njegov glavni dio je pumpica za pranje stakla te je vrlo važno da je ona u dobrom stanju.

Kako funkcionira pumpica za pranje stakla

Pumpica za pranje stakla automobila radi tako da usisava tekućinu iz spremnika te ju pomoću mlaznica raspršuje po prednjem i stražnjem automobilskom staklu. Kada je vozač aktivira, najčešće pomoću ručice na upravljaču, pokreće pumpicu te ona nakon toga usisava tekućinu iz spremnika. Mlaznice nakon toga prskaju tekućine za pranje stakla auta, a to omogućuje uklanjanje nečistoća sa stakla.

Pumpica za pranje stakla automobila vrlo je funkcionalna
Pumpica za pranje stakla automobila usisava tekućinu iz spremnika te ju pomoću mlaznica raspršuje po vjetrobranskom staklu i stražnjem automobilskom staklu.

Riječ je o naizgled vrlo jednostavnom sustavu, ali zapravo je vrlo funkcionalan i može vam biti od velike pomoći u situacijama kada jednostavno ne možete posjetiti autopraonicu da si operete stakla na autu.

Održavanje opreme za pranje stakla

Bez obzira o kojem se dijelu automobila radi, važno je redovito održavanje. Isto vrijedi i za održavanje pumpice za pranje stakla automobila jer je ono ključno za njezinu učinkovitost, ali i trajnost. Naime, ako one ne radi ispravno, neće dobro očistiti staklo, odnosno ostavljat će mrlje. To može dovesti do opasnih situacija u vožnji. Isto tako, zbog toga ćete ju vjerojatno morati i ranije mijenjati. 

Ostatak održavanje uključuje i: 

  • provjeravanje cijevi
  • provjeravanje mlaznica
  • provjera samog rada pumpice

Taj dio vam vrlo jednostavno može provjeriti i automehaničar tijekom redovnog servisa auta pa mu to svakako i napomenite. Osim toga, važno je i dolijevati tekućinu za pranje stakla automobila kako bi se osigurala čistoća.

Pazite pri zamjeni automobilske opreme

Ako dođe do kvara pumpice za pranje stakla auta, morat ćete je zamijeniti kako biste osigurali da i dalje možete čistiti stakla. Važno je napomenuti da je riječ o tipskoj automobilskoj opremi, što znači da ne možete kupiti bilo koji model, već isključivo onaj koji je kompatibilan s vašim automobilom. 

različiti modeli pumpice za pranje stakla auta
Morat ćete zamijeniti pumpicu za pranje stakla auta, ako dođe do kvara, kako biste osigurali da i dalje možete čistiti stakla. Kupiti morate model koji je kompatibilan s vašim automobilom. 

Srećom, u trgovinama s automobilskom opremom se danas mogu pronaći one za gotovo sve modele automobila pa ne biste trebali imati problema oko pronalaska one odgovarajuće. Ako niste sigurni koja vam je potrebna, u specijaliziranim trgovinama vam uvijek mogu pomoći oko tih sitnica.

Prepustite posao zamjene autodijelova stručnjacima

Ako ste kupili pumpicu za pranje stakla automobila, a niste sigurni da znate kako je postaviti na svoje vozilo, najbolje je da taj posao prepustite stručnjacima, odnosno automehaničarima. Oni će taj posao vrlo brzo obaviti, a nakon toga možete biti sigurni da će vam sve odlično funkcionirati. 

Pumpica za pranje stakla automobila – popravak i zamjena

Ako se pak odlučite sami na zamjenu, budite sigurni da to znate napraviti jer u suprotnom, mogli biste imati problema pri čišćenju stakla. A najgore što se može dogoditi da vam baš kada vam je potrebno pumpica za pranje stakla ne radi i da ne možete očistiti prljava stakla.

Kupite odgovarajuću tekućinu za pranje stakla automobila

Vrlo je važno da u spremniku imate i odgovarajuću tekućinu za pranje stakla automobila. Možete birati:

  • Ljetne
  • Zimske

One se razlikuju po temperaturi za koju su namijenjene. Naime, zimske tekućine za pranje stakla auta su prikladne i za korištenje pri izuzetno niskim temperaturama, odnosno možete biti sigurni da se neće smrznuti u spremniku. Ako pak u spremnik ulijete onu namijenjenu za ljeto, a temperature budu vrlo niske, može se dogoditi da se ona u spremniku smrzne i neće se moći koristiti.

Kupnja potrošne auto opreme na raznim mjestima

Tekućine za pranje stakla automobila kao i razni drugi potrošni materijal danas se lako može kupiti na raznim mjestima. Osim u specijaliziranim trgovinama s autodijelovima, danas to možete pronaći i na benzinskim postajama, u raznim trgovinama koje prodaju robu za razne namjene i slično. To i ne čudi, s obzirom da nikad ne znate kada će vam tako nešto zatrebati. 

različite tekućine za pranje stakla automobila
Tekućina za pranje stakla, posebno zimi, obavezan je dio opreme automobila.

Naime, automobili nemaju pokazivače da biste znali koliko tekućine za stakla još ima u spremniku pa se lako može dogoditi da vam je ponestane u nezgodnom trenutku. Zato je vrlo važno da ih tada možete kupiti na raznim mjestima.

Slični postovi: