Oftalmološki pregledi su bitni za očuvanje vida

Budućnost je stigla i donijela razne tehnološke novitete koji su nam život učinili lakšim i naprednijim. No, kao i kod svake stvari, sve ima svoje prednosti i mane. Upravo zbog toga čak 60% populacije pati od nekog oblika problema sa vidom. To je jako velik broj ljudi koji se nikako ne bi trebao olako shvaćati, pogotovo zato što je preko 80% poteškoća sa vidom moguće ispraviti u slučaju otkrivanja na vrijeme. Stoga je potrebno liječničku pomoć zatražiti čim osjetite neke od znakova da imate problema sa vidom. Osim toga, redovni oftalmološki pregledi su jedan od bitnijih faktora za očuvanje vida.

Neki od simptoma problema sa vidom

Kao što smo već napisali, redovni oftalmološki pregledi su najbitniji kako bi se problemi sa očima otkrili prije prvih simptoma, no ukoliko osjetite neke od ovih simptoma, tada trebate hitno zakazati oftalmološki pregled.

  • Slabiji vid kod lošeg osvijetljena i tijekom noći

Jedan od najčešćih simptoma problema sa vidom je slabiji vid u mraku od kojeg pati visok broj svjetske populacije. Pacijenti probleme najčešće osjete tijekom vožnje automobila po noći, kada javna rasvjeta, svjetla drugih automobila i signalizacije znaju ometati oči. Problem se najlakše prepoznaje kod nemogućnosti pravilnog razlikovanja automobila ili znakova. Za vid je normalno da je u mraku lošiji, no ukoliko je drastično lošiji tada bi vam oftalmolog mogao pomoći.

  • Cijeli organizam je povezan i bolesti mogu utjecati na vid

Ljudsko tijelo je spoj savršene povezanosti i iskoristivosti svakog elementa i upravo zbog toga i oči su povezane sa općim zdravljem čovjeka. To znači da loša prehrana, nedostatak sna ili često gledanje u monitor mogu uzrokovati probleme sa vidom. Isto tako, poremećaj štitnjače ili dijabetes uzrokuju probleme sa vidom i u slučaju dijagnosticiranja trebali biste više brinuti o vašim očima.

  • Infekcija oka

Redovni oftalmološki pregledi neće vam previše pomoći da izbjegnete infekciju oka, jer se ona pojavljuju iznenadno. Postoje i one manje infekcije koje vaš oftalmolog može otkriti bez da vi primijetite, no kod većih simptomi su svrab i crvenilo oka ili iscjedak kod težih oblika infekcije. U slučaju da ste primijetili neki od ovih simptoma, trebali biste se savjetovati sa stručnjakom.

  • Česta glavobolja može biti znak očnih problema

Razlozi za glavobolju su rani, no ukoliko se ona pojavljuje često i u prošlosti niste previše patili od problema migrena, tada uzrok može biti problem sa očima. Kriva dioptrija, previše gledanja u monitore mogu uzrokovati naprezanje i umor očiju, koje se u konačnici prenosi i na glavobolju. Oftalmološki pregledi pomoći će vam u rješavanju ovih problema.

  • Konstantan umor očiju

Ukoliko vam se često dešava umor u očima, postoji mogućnost da imate neku infekciju oka ili drugi očni problem. Čitanje knjiga ili gledanje televizije umara oči i u tom slučaju očima je potreban odmor. Ako se pak umor očiju dešava vrlo često, tada bi oftalmološki pregled mogao pomoći da se ustanovi problem.

  • Osjetljivost na svjetlo ukazuje na očne probleme

Fotofobija je naziv za preveliku osjetljivost na svjetlo i jedan je od ukazatelja na očne probleme. Može se raditi o infekciji oka, abraziji rožnice ili nečem sasvim trećem, no jedno je sigurno; redovni oftalmološki pregledi mogu vam pomoći. Prevelika osjetljivost na svjetlo nije normalna i u najgorem obliku može biti prouzročena nekim poremećajem u centralnom živčanom sustavu.

  • Zamagljen vid i nemogućnost fokusiranja očiju

Ovo je jedan od češćih simptoma nekog očnog problema, a otkriva se kod problema sa fokusiranjem očiju na neki pregled. U tom slučaju kod gledanja u tu točku ona je zamagljena i nije jasno vidljiva. Oftalmološki pregledi mogu otkriti uzroke i rješenja za ovakve probleme, a ukoliko se je zamagljen vid pojavio naglo, tada biste trebali dogovoriti pregled za oči.

Kako znati je li oftalmolog kvalitetno odrađuje posao?

Oči su jedan od najosjetljivijih dijelova tijela i svim im pridodaju posebnu pažnju. Upravo zbog toga na očni pregled ne želite ići kod svakoga, već se oftalmolog bira na osnovu preporuka i iskustva. Specijalizirana optika u Ljubljani Moj optik nudi narudžbe na preglede bez obaveza. Oftalmolog, kao i svo drugo osoblje ove optike su veoma ljubazni i dragi, a osim klasičnim načinom (telefonskim pozivom) nude narudžbe na pregled i putem njihove web stranice mojoptik.si. Vid je po mnogima glavno ljudsko osjetilo i svaka nepravilnost u vidu ne bi se trebala olako shvaćati. Ukoliko imate neki od simptoma koji ukazuju na probleme sa očima, tada ne čekajte i što prije potražite stručnu pomoć.

Slični postovi: