LCD monitori su već dugo u upotrebi

Oni nešto stariji korisnici računala će se vjerojatno sjetiti kako je nekada rad na računalu bio puno teži. Računala su bilo puno sporija i trebalo im je više vremena i za one najjednostavnije operacije. Kada je riječ o prikazu, u početku su monitori bili u svega nekoliko boja i dosta loše kvalitete, zbog čega je duži rad na računalu bio dosta zamoran. Moderni LCD monitori koji su se pojavili na tržištu su bili veliki korak naprijed vezano uz samu kvalitetu prikaza.

Osnovne prednosti LCD monitora

LCD monitori danas su gotovo u potpunosti zamijenili nekad najprodavaniju vrstu monitora, CRT monitore. Iako su LCD monitori u početku bili dosta skupi, konkurencija je učinila svoje i oni su s vremenom postajali sve pristupačniji. Zbog toga su malo pomalo gotovo u potpunosti istisnuli CRT monitore s tržišta. No, zbog toga su vlasnici računala dobili puno naprednije monitore.
Osnovna prednost LCD monitora je kvaliteta slike.

Ono je puno bistrija nego kod CRT monitora pa će vam se zbog toga i oči manje umarati. Također, LCD monitori su i puno manji od CRT monitora. To znači da ćete ih lakše uklopiti u neke manje prostore.

Nedostaci LCD monitora

Iako su LCD monitori tehnološki superiorniji od starih vrsta monitora, ipak imaju neke nedostatke. Primjerice, slika je na njima najbolje vidljiva kada u njih gledate direktno. Ako gledate u njih sa strane, odnosno iz nekog kuta, bit će vam teško vidjeti jasnu sliku. Još jedna stvar koje sa na njima može pojaviti su „mrtvi pikseli“. Riječ je o malim crnim točkama ili točkama crne boje koje se pojave na monitoru i više se ne mogu ukloniti.

Poneki LCD monitori već prilikom kupnje mogu imati takve mrtve piksele, ali često će vam prodavači izaći u susret i zamijeniti ga novim. Ujedno, kao još jedan nedostatak neki će navesti i cijenu. Zbog načina proizvodnje i tehnologije koja se koristi pri izradi LCD monitora, oni su ipak nešto veće cijene od CRT monitora. No, zbog sve veće raširenosti, proizvođači su kroz zadnjih nekoliko godina i spustili cijene. LCD monitori su tako danas postali gotovo uobičajeni izbor mnogih prilikom kupnje novog ili zamjene starog monitora.

Slični postovi: