Omega 3 je nadohvat ruke za pomoć kod brojnih tegoba

Masne kiseline prvi su pojam koji svakome padne na pamet kada se spomene omega 3. Čak i najveći laik koji ne zna mnogo o osnovama nutricionizma, upoznat je koliko su omega 3 masne kiseline ključne za funkcioniranje ljudskog organizma. U posljednje vrijeme, posebna je pozornost posvećena upravo tome te su izvršena brojna testiranja i istraživanja kako bi se detaljno otkrilo koje sve namirnice sadrže omega 3 masne kiseline te kako one uopće djeluju na ljudski organizam. Dokazane su brojne koristi te se tržište sukladno tome posvetilo razvoju brojnih proizvoda koji ih sadrže.

Namirnice oko nas koje su odličan izvor omega 3

Iznimno velik i bogat izvor omega 3 masnih kiselina može se naći u našem Jadranskom moru. To su naravno ribe, pogotovo plave ribe. Postoje skuplje i jeftinije varijante ribe, ovisno o tome koliko si koji pojedinac može priuštiti. Kako biste prošli jeftinije, kupite skušu, a ako se želite počastiti, losos je dragulj među ribama te ga pripremite na odgovarajući način, da biste bili sigurni da ste unijeli dovoljno omega 3 masnih kiselina koje su potrebne vašem tijelu za normalno funkcioniranje.

Osim ribe, sjemenke su također dobar izbor. Sjemenke lana i Chia sjemenke postale su sastavni dio naših slastica i peciva te ih je lako uklopiti u svakodnevnu prehranu, a nezamjenjive su po pitanju hranjivosti i količine omega 3 masnih kiselina koje sadrže. Istraživanja su pokazala da su to grupe namirnica čijom redovitom konzumacijom možete unijeti dovoljno omega 3 masnih kiselina kako biste ostali zdravi i tijelo nahranili s onim što mu je neizostavno potrebno za normalno funkcioniranje.

Prošlost i djelovanje

Prošlost nam je oduvijek bila dobar učitelj. Tako se često okrećemo drevnim civilizacijama kada nam je potreban primjer kako se vratiti zdravijem načinu života. Ovoga puta naša su inspiracija Eskimi koji redovito konzumiraju plavu ribu te je ta navika direktno povezana sa činjenicom da oni gotovo da i nemaju zabilježenih slučajeva oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, omega 3 masne kiseline odstranjuju stres i depresiju zbog kemijske ravnoteže koje pružaju organizmu. Također, snižavaju krvni tlak i drže ga na optimalnoj razini te sukladno tome poboljšavaju i moždane funkcije.

Slični postovi: