Web hosting i internet domena – sve što ste uvijek trebali znati o tome

Kada je 1969. godine ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država osnovalo ARPAnet (današnji internet) s ciljem umrežavanja nekoliko svojih kompjutera u mrežu koja će ukoliko dođe do uništenja nekih računala iz nje i dalje raditi na ostalima, vjerojatno nisu ni slutili da će za svega par desetaka godina internet postati najveća mreža na svijetu i sastavni dio čovječanstva.

Danas su internet i kompjuteri sastavni dio svakog čovjeka, a upravo zbog toga web hosting i internet domene postali su pojmovi o kojima bi svatko trebao znati ponešto kao sastavni dio opće kulture.

Do prije nekoliko godina internet domene ili hosting bili su potpuno strani pojmovi, pogotovo na Balkanu, no danas su to postali standardni pojmovi povezani s internetom i računalima. Zbog pojačane računalne pismenosti kod ljudi unazad nekoliko godina neki znaju o domenama i hostinzima, no ukoliko niste jedan od njih i ne znate čemu služi hosting ili domena, te kako se koriste pročitajte u nastavku članka.

Što je internet domena i čemu ona služi?

Domena je uz hosting glavni dio web stranice, a to je veza (link) korisnika sa hostingom. Kada korisnik klikne na neku domenu ili ju upiše u web preglednik, tada ga ta veza spaja s hostingom gdje se nalaze svi podatci s web stranice. Hosting tada šalje te podatke do korisnika kojemu se na ekranu pokaže Vaša web stranica. Današnje domene zamjena su za IP adrese koje su teško pamtljivi skup brojeva i s njima bi korištenje interneta bilo znatno otežano.

Radi toga osmišljene su domene koje predstavljaju riječ ili skup riječi, s mogućnošću dodavanja i brojeva ili crtice, te ekstenzijom na kraju.

Slični postovi: