Carnet domena je simbol kvalitete

Carnet domena i pravilan odabir

Kada pričamo o web stranicama, dva su glavna pojma bez kojih one ne bi postojale, a to su domena i web hosting. Web hosting je server i glavna stvar gdje su pohranjeni svi podatci web stranice, dok je domena isključivo veza prema web stranici. Carnet domena je simbol kvalitete, te vaša internet adresa. U tekstu pročitajte sve o tome što je domena, kako odabrati pravilnu domenu, te sve ostale bitne informacije vezane uz web stranice.

Što je Carnet domena?

Carnet domena predstavlja vezu između korisnika i web hostinga koji korisniku šalje vašu web stranicu. Ona služi isključivo kao veza i ne postoje nikakve tehničke stvari koje razlikuju domene, osim naravno naziva i ekstenzije. Domena se sastoji od dva dijela, a to su glavni dio i ekstenzija. Glavni dio trebao bi biti neka riječ ili skup riječi koji predstavljaju vašu web stranicu, dok ekstenzija .hr predstavlja najbolji odabir za Hrvatske web stranice, a ostale .com, .net i .org za web stranice namijenjene svijetu. Domena je unikatna i ona mijenja dosadnu IP adresu koja je skup brojeva i koja je teško pamtljiva, a upravo zbog sve većeg korištenja interneta nedavno su na tržištu dostupne i specijalizirane domene poput .mil (za vojsku), .gov (za vladu),  .agency (za agencije)…

Carnet domena .hr
Carnet domena predstavlja vezu između korisnika i web hostinga

Hrvatska akademska i istraživačka mreža Carnet je organizacija koja upravlja .hr domenama. Ono što je bitno napomenuti da je Carnet domena .hr, te da bi se ona trebala birati samo za stranice koje su namijenjene publici u Hrvatskoj. 

Web hosting je mjesto web stranice

Znamo da je tema teksta Carnet domena, no veoma je bitno da u cijelome tekstu spomenemo i objasnimo što je web hosting. On je glavna stvar bez koje web stranica ne bi mogla biti prisutna na internetu, a to je server sa stalnom povezanosti s internetom na kojem se nalaze podatci web stranice.

Carnet domena predstavlja put preko kojeg korisnik dolazi do servera na kojem se nalazi web stranica i koji mu je prikazuje.

Kako odabrati domenu?

Odabir domene najzahtjevniji je zadatak jer će vas upravo po domeni posjetitelji pamtiti. Ona nije samo adresa web stranice, već i njen naziv i glavna stvar koju biste trebali imati na umu prilikom odabira Carnet domena je da bude što kraća i jasnija. Možete se odlučiti na dvije varijante. Prva je stvaranje brenda i odabir nekog kratkog naziva koji nema veze s onim o čemu je vaša web stranica, a drugi naziv je exact match domena koja sadrži upravo ono o čemu je web stranica. Kreiranje brenda mnogo je teže i zahtjeva više vremena, no na dugoročno se isplati.

Exact match domena
Domena se sastoji od dva dijela

Nastavak, tj. ekstenziju, domene birajte uvijek .hr za Hrvatske web stranice ili za strane .com. Ako je neka .com domena već zauzeta, tada se možete odlučiti i na odabir .net ili neke druge ekstenzije.

Treba li vam SSL certifikat?

Još jedan veoma bitan pojam kod web stranica je i SSL certifikat. On je najrašireniji web certifikat i njegov zadatak je održavanje sigurnosti web stranice. To podrazumijeva zaštitu svih podataka koje korisnik upisuje pomoću raznih metoda kriptiranja, te je njegovo korištenje obavezno na svim stranicama gdje korisnik upisuje neke podatke. U slučaju da vaša domena nema certifikat, tada upisani podatci mogu doći u ruke treće osobe, a to vam vjerujemo nikako nije u cilju. Osim toga, SSL certifikat diže autoritet vaše stranice i pruža sigurnost svim posjetiteljima.

Postoje različite vrste SSL certifikata, a razlikuju se prema rasprostranjenosti enkripcije i da li štite sve poddomene web stranice ili isključivo samo glavnu domenu. Ovisno o vašoj web stranici ovisi i certifikat koji trebate kupiti. 

 • Extended SSL

  Ovaj certifikat ima najveću razinu enkripcije i sigurnosti i većinom ga koriste neke web stranice gdje korisnici upisuju izrazito bitne podatke, poput broja kartice ili OIB-a.

 • Organization SSL

  Korisnicima ne daje sto postotnu dozu sigurnosti, no potvrđuje da je domena provjerena i sigurna. Ovaj certifikat daje korisniku podatke o organizaciji koja stoji iza web stranice.

 • Domain SSL

  Ovaj certifikat daje korisniku podatke o enkripciji koja se koristi na web stranici.

 • Wildcard certifikati

  Oni predstavljaju certifikate koji štite sve poddomene, a koriste ih neke popularne web stranice za kreiranje blogova ili manjih sajtova na njihovoj glavnoj domeni.

Certifikat je veoma važan dodatak web stranici i u današnje vrijeme kada gotovo svaka web stranica ima certifikat potrebno ga je kupiti uz domenu.

Slični postovi: