Bitna stvar kod svakog sajta – web hosting

Da bi vaš sajt bio dostupan svima koji su na internetu potrebne su dvije stvari, svedeno na najprostiji način i jezik. Te dvije stvari su domena i web hosting. Vaš sadržaj se nalazi na web hostingu, a pristupa mu se preko IP adrese. Ta IP adresa je sačinjena od brojeva i nije lako pamtljiva te se zbog toga koriste domene.

Domene su na neki način put od korisnika preko IP adrese do željenog sajta. Web hosting Hrvatska, Srbija ili Crna Gora nude različite pakete, ali u glavnom su svi slični, bar što se cijena tiče. Razlika se pravi u kvaliteti koji pružaoci tih usluga davaju, s toga odaberite ih pravilno!

Dobar provajder – pola posla

Dobar provajder zaista jeste pola posla iz nekoliko razloga. Jedan od tih je i to što vaš sajt treba da ima maksimalan Up Time, to jeste dostupnost sajta. Neki provajderi obećavaju uptime od čak 99.99%. Na godišnjem nivou to bi značilo da sajt ne radi samo 8 sati.

Ovo zaista jeste ostvarivo, ali malo koji provajder za niskobudžetne korisnike može ovo da ostvari, pa se u glavnom ispostavi kao lažno obećanje. Iskustvo uči da samo dobri i provjereni provajderi mogu da ostvare dobre rezultate i odnose s klijentima.

Kvaliteta ispred kvantiteta

Ako vaš provajder obećava neograničen prostor na hard disku ili neograničen protok podataka, najbolje bi bilo da ga zaobiđete. Ništa u životu nije neograničeno, pa tako ni prostor ni na kakvom hard disku, ovo su sve sitni trikovi koji se koriste kako bi privoljeli klijente, koji nisu toliko upućeni.

Ako ne znate toliko o potrebama vaše stranice, najbolje da se posavjetujete s prijateljem, poznanikom ili kolegom koji je upućen u zahtjeve koje vaša stranica ima, pa da onda uzmete hosting koji njoj odgovara. Mnogi su se opekli kako na previše male, tako i na previše velike hosting pakete koji ne odgovaraju zahtjevima stranice, te se ne koriste dovoljno ili su preslabi za datu stranicu.

Zaključak i konačan odabir

Izbor provajdera i paketa domene i hostinga je pola posla, istina onog jednostavnog, ali je opet pola posla. Ako ga odradite pravilno ostaje još i da izradite vašu stranicu i podijelite je sa svijetom. Iako se čini kako je ovaj drugi korak daleko teži, jako je bitno da znate da dobar hosting provajder može da vam pomogne i u održavanju stranice, te i na taj način doprinese.

Slični postovi: