Prazan akumulator će onemogućiti paljenje automobila

Akumulatori su dio automobila kojima je osnovna namjena pretvorba energije. Laički rečeno, akumulatori daju energiju automobilu i u slučaju da se isprazne, automobil se neće moći upaliti. Akumulatori se tako mogu puniti i prazniti. Pod punjenjem se podrazumijeva pretvaranje električne energije u kemijsku, a pod pražnjenjem pretvaranje kemijske energije u električnu.

Znakovi istrošenog akumulatora

Akumulatori troše se prilikom svakog paljenja automobila. Isto tako, u zimskim uvjetima, akumulatori se troše još brže jer je auto hladan pa mu treba više energije koju mu oni osiguravaju. Budući da automobil nećete moći upaliti u slučaju ispražnjenog akumulatora, potrebno je obratiti pažnju na neke znakove po kojima ćete naslutiti da je akumulator u lošem stanju. Glavni znak je teže paljenje automobila.

Kada okrećete kljuć za paljenje i osjetite da je automobilu potrebnu ipak nešto duže vremena da se upali, to bi mogao biti znak da je akumulator u jako lošem stanju. Od ostalih znakova, uvijek obratiti pažnju na električne uređaje u automobilu, poput radija. Često se događa da prilikom paljenja automobila s lošim akumulatorom, zaslonima takvih uređaja treba duže da se upale. To je zbog toga što akumulatori pokušavaju sačuvati što više energije potrebne za pokretanje automobila pa na ovaj način štede energiju.

Kod novijih tipova automobila, na kontrolnoj ploči se nalazi lampica koja će se pokazati u slučaju slabo napunjenog akumulatora. Također, neki akumulatori imaju na sebi lampice koje označavaju razinu napunjenosti akumulatora.

Provjera napunjenosti i zamjena akumulatora

Kada uočite neke od navedenih znakova koji upućuju na moguću istrošenost akumulatora, najbolje bi bilo posjetiti neki od automehaničarskih servisa koji nude mogućnost provjere akumulatora. Budete li ignorirali te znakove, lako vam se može dogoditi da ćete ostati negdje na cesti i nećete moći upaliti automobil. U slučaju da je stanje akumulatora još uvijek zadovoljavajuće, moguće ga je napuniti i takav bi trebao trajati još neko izvjesno vrijeme. No, ako se ustanovi da se potpuno ispraznio, potrebno ga je zamijeniti novim.

Akumulatori se razlikuju u veličinama i snazi, a najbolje je u uputstvima koja ste dobili s automobilom potražiti što je proizvođač automobila preporučio te se odlučiti za takav tip. Neki dućani nude popust za kupovinu novih akumulatora, ako im donesete stari pa na taj način možete dodatno uštedjeti.

Slični postovi: