Stres na radnom mjestu skrivena je opasnost

Svi smo se, nažalost, u jednom trenutku u našem životu susreli s velikom količinom neizbježnog stresa, koji nas je morio iz dana u dan. Stres se često sve ranije i ranije očituje kao problem koji je izvor raznim drugim tegobama.

Od radnika koji doživljavaju streso na radnom mjestu pa sve do studenata i učenika u srednjoj (pa čak i u osnovnoj školi) koji se sa stresom svakodnevno bore na nastavi. Od stresa često ne možemo pobjeći, pa je vrlo važno još od malih nogu naučiti kako se s njim nositi, kako bi se izbjegli mnogi negativni utjecaji koje on ima na naše zdravlje.

Korijen problema

Iako se o stresu može govoriti općenito, izvor stresa vrlo je osobna stvar koja varira od osobe do osobe. Ono što jednoj osobi može predstavljati manji problem drugoj može biti veliki stresor. Primjerice, stres na radnom mjestu je posljedica nailaska na neki problem, koji bi trebao poslužiti kao dodatna motivacija da se taj problem riješi – kada stres nestaje. Tu se pak predstavlja problem nerješivih problema ili problema za čije je rješavanje neizvjesno te je za njega potrebno mnogo vremena pa je odrješenje od stresa nemoguće. Tada stresori postaju svakodnevna briga, koja utječe na mnoge mentalne i fizičke promjene te tijekom vremena može dovesti do značajnih zdravstvenih problema. A upravo je to situacija sa kojim se mnogi od nas susreću na svom radnom mjestu. Pa, iako je stres na radnom mjestu čest i učestali problem, mnogi od nas još uvijek ne znaju kako se s njim boriti.

Negativni utjecaji stresa

Plodno tlo za stres na radnom mjestu svakako je neujednačenost zahtjeva radne okoline i mogućnosti zaposlenika, bilo da se radi o prevelikoj količini posla, prekratkim rokovima, loše određenim ili nejasnim ciljevima zadatka ili premaloj količini sredstava na raspolaganju radniku za rješavanje zadatka. Često se radi o dobitnoj kombinaciji svih navedenih faktora, koji radnika ostavljaju pred zidom. S jedne strane primoran je riješiti neki zadatak (s nejasnim ciljem) dok mu s druge strane za to nisu osigurani resursi (vrijeme, pomoćni alati, podatci, dodatni pomoćnici), no od njega se očekuju promptni rezultati. Ovakva situacija često od radnika zahtjeva da ide i iznad svojih mogućnosti – što jednokratno možda i neće na njemu ostaviti prevelik trag, no dugotrajno pomicanje granica bez mogućnosti odmora rezultira negativnim posljedicama poput gubitka energije, motivacije, sindrom kroničnog umora koji rezultiraju lošijim učinkom.

Još strašnije, vremenom dugotrajno izlaganje stresu može rezultirati kardiovaskularnim bolestima, bolestima mišićno-koštanog sustava, razvijanjem poremećaja vezanih uz anksioznost i depresiju, rapidnim rastom ili gubitkom tjelesne mase koji također povlače uz sebe bolesti poput dijabetesa ili gubitak hormonalne ravnoteže i tako dalje.

Borba protiv stresa

U pravilu, postoji nekoliko načina borbe protiv stresa. Prvi, kao što je već spomenuto, je rješavanje stresora. Ovo je uvjerljivo najčešći način rješavanja stresa, no on također nije uvijek moguć. Drugi način je mijenjanje vlastite perspektive o stresoru. Ovaj proces temelji se na pomirenju sa trenutnim stanjem i traženjem pozitivnih strana cijele situacije. To ni u kom slučaju ne označava prepuštanje te ne znači da i dalje ne trebate posvetiti vrijeme i trud pokušavanju rješavanja situacije. Odnosi se na postavljanje granica, u trenutku kada ste dali sve od sebe da neki problem riješite rezultat koji će ishoditi i posljedice koje će doći više nisu vaša odgovornost.

Nisu sve posljedice toliko negativne koliko vam se može činiti na prvu, čak i u najgorem mogućem scenariju. Još jedan dobar alat protiv stresa je trošenje energije na aktivnosti dobre za um i tijelo. Boravak u prirodi, tjelesna aktivnost, meditacija i bavljenje hobijima odlični su načini za trošenje energije i smirivanje uma, koji će djelovati na smanjenje stresa.

Podrška okoline

Još jedan veoma bitan aspekt kod stresa je i podrška okoline. Iako za borbu protiv stresa ne postoji univerzalno rješenje, jer sami stresori i način pokazivanja stresa ovise od osobe do osobe, još jedan vrlo bitan aspekt je i razumijevanje i podrška koju dobivate od bližnjih. To može biti psihoterapija, razgovor s partnerom, barem malo rasterećenje od kućanskih poslova, druženje s ljubimcem ili djecom ili nešto drugo.

U svakom slučaju, podrška vaše okoline uvelike će utjecati na to da se lakše riješite stresa Tu je veoma bitno naglasiti važnost razgovora – dvije glave su ipak pametnije od jedne, pa vam razgovor možda pomogne da svoju situaciju sagledate iz drugog kuta, pronađete rješenje i pomoć ili se jednostavno emocionalno „ispušete“. A psihoterapevt i psihoterapija koju nude vam također može biti od velike koristi.

Slični postovi: