LED žarulje čuvaju vaš novčanik i okoliš

Najbolji načini štednje oni su koje ne osjetite, a koji će vaš kućni budžet učiniti sretnijim i većim. Jedan od načina na koji lako možete smanjiti potrošnju u svom domu je i kupnja uređaja koji štede struju – bio to hladnjak, klima uređaj, perilica rublja ili kakav nezaobilazan dio bijele tehnike u kući. Ipak, u štednju možete krenuti i manjim investicijama, koje također mogu značajno smanjiti brojke na računima za struju. Jedan od takvih manjih koraka je i zamjena klasičnih ili štednih žarulja za LED žarulje, koje omogućuju jednako dobru rasvjetu za djelić potrošnje energije.

Brojke sve govore

LED žarulje nešto su novija opcija na tržištu. No, iako se u trgovinama mogu naći tek odnedavno, usporedite li njihova i svojstva štednih i žarulja sa žarnom niti, biti će jasno zašto su upravo LED žarulje najbolja opcija. Klasične žarulje sa žarnom niti donedavno su se mogle pronaći u gotovo svakom domu. Ipak zbog svoje velike potrošnje eklektične energije i životnog vijeka od oko 1 200 sati, brzo su bile zamijenjene štednim.

Štedne pak žarulje s druge strane, iako su nešto skuplje od klasičnih, nude životni vijek od oko 10 000 sati, a svoju veću cijenu opravdavaju nekoliko puta manjom potrošnjom energije. Ipak, u njihovom sastavu nalazi se i živa i iako u količinama koje nisu opasne po zdravlje, živa predstavlja problem za ekološki prihvatljivo odlaganje. Na kraju, tu su i LED žarulje, koje nude čak 70 000 sati rada te čak i do trostruko manju potrošnju od štednih žarulja. Uz to, za razliku od klasičnih, vrlo su otporne na mehanička oštećenja te ne sadrže živu.

Obratite pozornost na lumene

Uobičajeno, pri izboru odgovarajuće žarulje za neki prostor najčešće smo čitavu pozornost posvetili vatima, koji su implicirali jačinu svjetlosti klasične žarulje. Ipak, kod LED žarulja situacija je nešto drukčija – umjesto prema vatima, LED žarulje trebaju se odabirati prema lumenima. S obzirom na način rada i manje gubitke energije, snaga koja je potrebna za istu količinu svjetlosti mnogo je manja, što znači da se u potrazi za odgovarajućom LED žaruljom nećete moći služiti već utemeljenim znanjem. Za usporedbu, klasična žarulja od 40 W daje osvijetljenje od 450 lumena. Istu količinu svjetlosti LED žarulja proizvesti će uz snagu struje od samo 4 do 5 W, što je znatno manje. Stoga, pri odabiru LED žarulje pažnju je bitno posvetiti lumenima, iako je okvirno pravilo da za istu količinu lumena ove žarulje trebaju sedam do deset puta manju snagu od klasičnih žarulja.

Oznake karakteristika vrlo su bitne

Oznake karakteristika LED žarulje na njenoj ambalaži mogu se činiti zbunjujuće, no vrlo je bitno dobro ih proučiti prije njihove kupnje. S obzirom da LED žarulja u sebi skriva više svjetlosnih dioda koje je moguće postaviti na razne načine, vrlo je bitno obratiti pozornost na to trebate li žarulju koja emitira direktnu ili višesmjernu svjetlost.

U direktnim LED žaruljama diode su postavljene tako da svjetlost emitiraju prema vrhu same žarulje, što gotovo pa daje efekt reflektora i omogućuje maksimalnu fleksibilnost u kontroli smjera svijetlosti. S druge strane, višesmjerne raspršuju svijetlost u različitim smjerovima. Također, bitno je provjeriti i radi li se o prigušivoj LED žarulji, što će također biti navedeno među oznakama karakteristika. Ukoliko nije prigušiva, korištenje uz prigušivač moglo bi utjecati na vijek trajanja same žarulje, ali i stvoriti nekvalitetno osvijetljenje u prostoru te bi rasvjeta mogla biti neprikladna.

Vrsta svjetla

Klasične žarulje u pravilu emitirale su toplo žuto svijetlo – iako ne toliko primjetno u živo, topla boja osvjetljenja često se mogla primijetiti na fotografijama, koje su poprimale žućkastu boju. S druge strane, kod štednih i LED žarulja sami možete odabrati boju osvijetljenja u prostoru, što je nešto na što prije nismo obraćali pozornost. Čest prigovor kada je u pitanju LED rasvjeta je da stvara neugodnu i neprirodnu atmosferu u prostoru, što se može pripisati upravo odabiru žarulje koja emitira svjetlost topline na koju nismo navikli. Općenito, hladno svjetlo bolje je za radne sobe i kupaonice, jer oku izgleda svjetlije i omogućuje bolje osvjetljenje za precizne zadatke. A za spavaće i dnevne sobe preporuča se toplo svjetlo jer pruža topliji i mekši izgled prostoru, iako strogih pravila nema. Toplina osvjetljenja na ambalaži će biti označena u Kelvinima. Toplo bijelo svijetlo nalazi se na 3000 K dok se hladno bijelo svijetlo nalazi na 4000K.

https://www.youtube.com/watch?v=Yo6JI_bzUzo

Slični postovi: