Sustavi navodnjavanja

Sustavi navodnjavanja za svaki vrt

Iako je hladno vrijeme u punom jeku pa u vrtu trenutno nema mnogo posla, to ne znači da pripreme za novu poljoprivrednu sezonu nisu u punome jeku. Kako je vrijeme sve nepredvidljivije, pa nas često potpuno nepripremljene dočekaju duge sušne sezone, vrt bez ikakvog sustava za navodnjavanje velik je rizik.

Bez obzira sadite li i sijete samo za vlastite potrebe, ili vam od plodnosti godine ovisi i prihod, svakako je šteta da sav trud i rad koji unesete u svoj vrt propadne radi nedostatka kiše. Zima je stoga savršeno vrijeme da krenete s planiranjem i da sustavi navodnjavanja postanu dio vašeg vrta.

Izvor vode je potreban za rad sustava

Postoji nekoliko aspekata koji su bitni prije no što uopće donesete odluku o tome za koji sustavi navodnjavanja su prikladni za vaš vrt. Prvo i najvažnije je osigurati da prostor koji želite navodniti ima pristup nekom sigurnom izvoru vode. Naravno, radi li se o manjoj parceli, tu može biti riječi i o skupljanju kišnice u veće spremnike tijekom kišnog dijela godine.

Sustavi navodnjavanja

No, treba imati na umu kako svako prikupljanje vode koje ovisi o atmosferilijama svojevrstan rizik te da je uvijek sigurnije potražiti stalan izvor vode, bilo da se radi o dovodu vode iz sustava ili prirodnom izvoru podzemne vode. Iako osiguravanje stalnog izvora vode može biti poprilično skup proces u nekim slučajevima, pozitivna strana je što se sam urod uz sustav za navodnjavanje može povećati i do 50% posto, što će vremenom pokriti cijenu investicije.

Tlo igra ulogu

Nadalje, kako bi sustavi navodnjavanja bili prilagođeni vašim potrebama bitno je obratiti pozornost i na kakvoj vrsti tla sadite, s obzirom da to kod nekih sustava može znatno utjecati na kretanje vode prilikom natapanja, a samim time i na količinu vode kojoj biljka u konačnici ima pristup.

Sustavi navodnjavanja

Nagib i neravnine na terenu također mogu utjecati na kretanje vode, što je također potrebno uzeti u obzir kako bi se svim biljkama omogućio pristup dnevno potrebnoj količini vode. Nadalje, količina vode koju uvijek morate imati na raspolaganju kao i vrsta sustava ovisi i o biljnoj vrsti koju navodnjavate. Budući da različiti sustavi dostižu različite rezultate ovisno radi li se o natkrivenom ili otvorenom prostoru, vrtu ili voćnjaku i tipu biljaka o kojoj se radi.

Kap po kap sustavi

Kap po kap sustavi navodnjavanja najekonomičniji su kada se u obzir uzme potrošnja vode i energije. Ipak, kako bi se maksimalno mogle iskoristiti sve pogodnosti ovog sustava potrebno je uzeti u obzir nekoliko veoma bitnih stavki koje mogu utjecati na kvalitetu samog navodnjavanja. Osim već spomenute vrste tla, veoma je bitna i biljna kultura koja će se navodniti sustavom.

Kod višegodišnjih biljaka veoma je bitna kvaliteta cijevi s integriranim kapaljkama, dok je za jednogodišnje biljke bolje odabrati jednokratne trake za navodnjavanje koje su isplativije za proračun. Nadalje, veoma je bitna i kvaliteta vode, koja će odrediti kakav sustav filtracije je potreban. Na kraju bitan je i raspored usjeva, koji će odrediti raspored kapaljki na cijevi kako bi se sve biljke mogle jednako dobro navodniti.

Prednosti mikroirigacijskih sustava navodnjavanja

Kap po kap sustavi navodnjavanja su mikroirigacijski sustavi koji cijelo vrijeme opskrbljuju biljke vodom. Osim što je uvjerljivo najštedljiviji sa stajališta potrošnje energije, ovakav sustav nudi i mogućnost prihrane biljaka gnojivima koja su topiva u vodi, što olakšava cijeli proces.

Ovi sustavi navodnjavanja omogućuju dolazak vode direktno do korijena, a s obzirom da ne postoji jak tok vode ujedno ne utječu na otjecanje i pomicanje rahle zemlje. Kapaljke s kompenzacijom tlaka ujedno će, osim ujednačene količine vode na svakoj kapaljci bez obzira na neravnine tla i udaljenost od pumpe, pomoći i kod samočišćenja sustava, što uvelike pojednostavljuje održavanje.

Mobilni sustavi navodnjavanja

Iako mikroirigacijski sustavi skrivaju mnoge pozitivne strane, za veće površine u pravilu se koriste mobilni sustavi navodnjavanja, koje možete kupiti u web shopu www.ab-doo.si, jer sveukupno nude veće pogodnosti. Ipak, oni troše više energije i vode te zahtijevaju veća početna ulaganja.

Ipak, pozitivne strane su im veća mogućnost automatizacije rada te manja osjetljivost na začepljenja bez obzira na kvalitetu vode. Također, mobilni sustavi mogu se prilagoditi različitim kapacitetima navodnjavanja dimenzijama cijevi, a pogodni su za razne biljne kulture s obzirom da se konstrukcija lako može prilagoditi. Na kraju, za razliku od mikroirigacijskih sustava, oni nisu osjetljivi na nepravilnosti terena, pa nije potrebno toliko prilagodbe i pažnje posvetiti samom terenu.

Slični postovi: