Predstavite se domaćoj publici sa HR domenom

HR domena je nacionalna hrvatska domena. Svaka država ima svoju nacionalnu domenu i u svakoj državi postoji određena institucija pod čijom je nadležnosti ta domena. U Hrvatskoj se tako o HR domeni brine Hrvatska akademska i istraživačka mreža Carnet. Njima je tu funkciju 1993. g. dodijelila organizacija ICANN.hr-domenaOni se brinu o svim domenama na globalnom nivou. Oznaka hr zapravo predstavlja ekstenziju domene. Osim ekstenzije, samo domena se sastoji od glavnog naziva koji je od ekstenzije odvojen točkom. HR domena se registrira u skladu s posebnim pravilnikom izdanim od strane Carneta.

Vrste HR domena

Postoje dvije vrste HR domena i svaka ima svoja pravila registracije. Radi se o besplatnim i naplatnim domenama. Svaka fizička osoba koja obavlja neku samostalnu djelatnost registriranu u Hrvatskoj i svaka pravna osoba registrirana u Hrvatskoj ima pravo na dobivanje jedne besplatne domene. Sami naziv te domene ne može biti proizvoljan već se moraju poštovati određena pravila koja su utvrđena pravilnikom. Naplatne domene nisu toliko striktne i nisu ograničene na jednu po osobi. Mogu ih registrirati sve fizičke i pravne osobe u Hrvatskoj. Osim njih, pravo na njih imaju i pravne osobe s podružnicom u Hrvatskoj, ali i pravne osobe koje obavljaju poslove unutar Europske unije. Ovakav tip domene možete registrirati putem jednog od ovlaštenih registara.

Ovlašteni registri

Ovlašteni registri su tvrke kojima je Carnet dao ovlaštenje za registraciju naplatnih domena. U Hrvatskoj je tako prisutno 20 tvrki putem kojih možete obaviti registraciju. Većina ih osim same usluge registracije domena nudi i razne dodatne usluge, poput hostinga i slično pa sve možete obaviti na jednom mjestu.


Sama registracija je vrlo jednostavna. Nije potreban fizički dolazak, već se sve vrlo jednostavno može obaviti putem Interneta u nekoliko klikova mišem. Od osobnih podataka i podataka za plaćanje, potrebno je unijeti vremenski period na koji želite registrirati domenu. Najčešće je to jedna godina, no ukoliko ste sigurni da ćete domenu koristiti i duže, možete odmah odabrati i duži period. Nakon što istekne period na koji ste domenu registrirali, morate obnoviti registraciju inače ćete ju izgubiti i netko drugi će ju moći registrirati. Kako se to ne bi dogodilo, tvrtka kod koje ste obavili registraciju će vas nekoliko puta podsjetiti da vam registracija domene uskoro istjeće.

Imate domenu, sajt, web trgovini? A gdje dobiti Web Hosting – hrvatska?

Slični postovi: