U automobil ulijevajte samo preporučeno motorno ulje

Kako bi vaš automobil nesmetano radio dugi niz godina, potrebno mu je redovito mijenjati motorno ulje. Motorna ulja teku kroz motor i sprečavaju trošenje metalnih dijelova motora. Zbog toga je vrlo bitno redovito provjeravati stanje ulja u motora i mijenjati ga. U slučaju da vam razina ulja padne ispod minimalne, ulje neće dovoljno efikasno štititi motor što može dovesti do velikih kvarova na motoru. Ujedno to znači i jako veliki trošak.motorno-uljeKontrola ulja je vrlo jednostavna i možete je sami obaviti u svega nekoliko minuta. Nakon što otvorite haubu automobila, potražite spremnik na kojem piše da se radi o ulju. U njemu se nalazi šipka koja se prvo potrebno izvući i dobro očistiti krpom, a nakon toga vratiti u spremnik i ponovo izvaditi. Nakon toga, na šipki ćete vidjeti razinu ulja. Na njoj se nalaze i oznake minimalne i maksimalne razine i razina ulja bi uvijek morala biti negdje između. Preporučljivo je ulje mijenjati svakih 10-15 000km ili u prosjeku jednom godišnje.

Vrste i oznake motornih ulja

Postoje tri vrste motornih ulja. Najjeftinija ulja su mineralna, ali njihova kvaliteta na zadovoljava norme novije generacije automobila. Za novije automobile najbolja su sintetička ulja. To su umjetno napravljena ulja s dodatkom aditiva. Treća vrsta su polusintentička ulja koja su nastala kombinacijom 70% sintetičkih i 30% mineralnih ulja.
Isto tako postoje jednogradna i multigradna ulja. Jednogradna su namijenjena za vožnju samo u ljetnim ili zimskim mjesecima, dok su multrigradna namijenjena za vožnju u svim vremenskim uvjetima. Danas su tako multrigradna motorna ulja postala standard jer njihovom upotrebom nećete imati nikakvih problema tokom cijele godine. Na pakiranjima takvih ulja pronaći ćete 3 podatka. Prvi broj predstavlja viskoznost ulja na niskim temperaturama, a drugi broj viskoznost ulja na visokim temperaturama. Između njih obično je slovo W što znači da će ulje štititi motor i u zimskim uvjetima. Viskoznost je protočnost motornog ulja kroz motor.

Tržište

Motorna ulja danas se mogu pronaći u mnogim specijaliziranim dućanima automobilske opreme, ali možete ih pronaći i na benzinskim postajama, šoping centrima i sl. Ponuda je vrlo raznolika i osim mnogo različitih proizvođača, dostupno je i mnogo motornih ulja različite gradacije. Svaki proizvođač automobila daje preporuku koje motorno ulje će najbolje odgovarati kojem modelu automobila. Zato bi bilo najbolje da se pridržavate tog savjeta, a motor automobila će vam za to zahvaliti dugim i optimalnim radom dugi niz godina.

Prečitajte i više o tome kako se upotrebljavaju i održavaju krovne kutije.

Slični postovi: