hrana za starije pse

Hrana za starije pse je važna za njihov rast i razvoj

Svi znaju da su psi čovjekovi najbolji prijatelji i upravo zbog toga ih ljudi često biraju za kućne ljubimce. Pas zahtijeva mnogo brige, od vremena kada je štenac pa sve do duboke starosti. Pse treba dresirati, voditi u šetnje, birati najbolju prehranu za njih, i što je najvažnije, davati im dovoljno ljubavi, nježnosti i pažnje koju će svaki pas uzvratiti deseterostruko. 

Upravo zbog te privrženosti psa i vlasnika, većina vlasnika ne želi prihvatiti da im je pas ostario. Kada vaš pas navrši između 5 i 9 godina, ovisno o pasmini, smatra se starim psom te je njegovom imunološkom sustavu potrebna mala pomoć da bi nastavio normalno funkcionirati. Upravo zbog toga, postoji posebno prilagođena hrana za starije pse. 

Smanjeni unos kalorija kod psa

Stariji psi s godinama postaju sve manje aktivni te im se metabolizam usporava. To može biti razlog zbog kojeg vaš pas s godinama nakuplja višak kilograma. Osim smanjenog kretanja, stariji psi mogu patiti od bolesti kao što je osteroartritis koje im mogu dodatno otežati kretanje. 

Hrana za starije pse uglavnom sadrži manje kalorija
Hrana za starije pse uglavnom sadrži manje kalorija što pomaže u kontroli tjelesne težine starijih pasa.

Kako vaš pas ne bi nakupio suviše kilograma, važno je redovno pratiti tjelesno stanje vašeg psa i sukladno tome smanjivati mu unos kalorija. Hrana za starije pse uglavnom sadrži manje kalorija i više proteina što pomaže u kontroli tjelesne težine starijih pasa. 

Promjena prehrane vašeg kućnog ljubimca

Kako vaš pas bude stario, vjerojatno ćete mu morati mijenjati prehranu. Pri promjeni prehrane, važno je tu novu hranu za starije pse uvoditi postepeno. Nitko, pa ni psi, ne vole nagle promjene rutine i vaš se pas može osjećati zbunjeno ako mu odjednom sasvim promijenite prehranu, ali nagla promjena može uzrokovati i probavne smetnje. 

hranu za starije pse uvodite postepeno.
Kako vaš pas bude stario ćete mu morati mijenjati prehranu. Važno je tu novu hranu za starije pse uvoditi postepeno.

Hranu za starije pse potrebno je postupno dodavati u razdoblju od sedam do deset dana te je tijekom tog perioda potrebno polako povećavati količinu. Također, stariji će psi možda preferirati više manjih obroka, umjesto dva ili tri veća na koja su navikli kada su bili mlađi. 

Dovoljno hranjivih tvari u hrani za starije pse

Dnevna potreba za unosom kalorija starijeg psa smanjena je za oko 20% u odnosu na mlađeg psa. Razlog tome je smanjena aktivnost i usporeniji metabolizam, a tome je potrebno prilagoditi i prehranu. Ipak, važno je paziti na to da psi i dalje dobivaju dovoljnu količinu hranjivih tvari. 

Hrana za starije pse posebno je prilagođena prehrani starijih pasa te sadrži manji broj kalorija, a podjednak broj hranjivih tvari. Najvažnije hranjive tvari koje svaki pas treba konzumirati svakoga dana su:

  • Vitamini C, E i B
  • Omega 3 i omega 6 masne kiseline 
  • Glukozamin 
  • Proteini 

Jedan od načina da vaš pas dobije sve potrebne hranjive tvari, dok u isto vrijeme konzumira dovoljnu količinu kalorija, je uvođenje bezglutenske hrane za pse. Ona je posebno prilagođena za pse s alergijama, kao i psima s probavnim problemima. 

Lako probavljiva pseća hrana 

Kod starijih pasa, probava se usporava i rad crijeva popušta. Probavni problemi kao što su zatvor, napuhanost ili proljev postaju sve češća pojava, posebno ako se psa ne hrani na pravilan način. Osim probavnih problema, stariji psi mogu imati problema sa žvakanjem, a i osjetilo okusa im je slabije pa mogu početi odbijati hranu koju su prije rado konzumirali. 

bezglutenska hrana za pse je odlična alternativa za starije pse
Starije pse ne preporuča se hraniti hranom bogatom ugljikohidratima pa je bezglutenska hrana za pse odlična alternativa.

Hrana za starije pse preporuča se i zbog toga što je lako probavljiva. Generalno, starije pse ne preporuča se hraniti hranom bogatom ugljikohidratima pa je bezglutenska hrana za pse odličan izbor i alternativa. Međutim, na koju god prehranu se odlučili, važno je ne uvesti je naglo. Osim promjene prehrane, korisno je promijeniti i temperaturu na kojoj služite psu hranu i ne davati mu hranu iz hladnjaka, već ju ugrijati na sobnu temperaturu. 

Bezglutenska hrana za pse kao alternativa

Žitarice su jedan od sastavnih dijelova većine pseće hrane. S obzirom na to da se starijim psima ne preporuča davanje hrane koja je bogata ugljikohidratima, bezglutenska hrana za pse solidna je alternativa. Međutim, bitno je napomenuti da ona nije ujedno i hrana bez ugljikohidrata. Kada je pas suočen s problemima kao što su artritis ili displazija kukova, glukozamin za pse može pružiti olakšanje i podršku.

Bezglutenska hrana za pse solidna je alternativa za zdravlje psa. Bezglutenska ishrana također je popularna među ljudima kojima nije dijagnosticirano zdravstveno stanje povezano s glutenom. Dobrobiti dijete su poboljšano zdravlje, gubitak težine i povećanje energije.

Bezglutenska hrana za pse može biti bogata mesom, odnosno proteinima, ali može sadržavati i velik udio ugljikohidrata iz žitarica iz kojih je ekstrahiran gluten. Naravno, ova vrsta skuplja je od obične hrane, ali važno je pratiti kako naš pas i njegov želudac reagiraju na određenu hranu i sukladno tome prilagoditi prehranu. Tako će pas u svakom životnom dobu biti sretan i zadovoljan.

Slični postovi: