Čelične felge

Felge daju šarm vašem automobilu

Svakodnevno korištenje osobnih vozila uzrokuje njihovo oštećenje. Vožnja na posao, s posla, na fakultet, s fakulteta, u školu, u grad, kod prijatelja ili rodbine. Neizbježno je koristiti felge svaki dan, a samim time se i uništavaju.

Osoba mora u autu prvenstveno biti sigurna, to je vrlo bitno, ali i bitno je da auto bude odraz vaše osobnosti. Prvi dojam je izuzetno bitan i ostavljate ga već kad se parkirate: je li vaš auto čist? Koje je boje vaš auto? Je li personaliziran? Kakve su vaše felge?

Što su felge?

Felge su unutarnji dio kotača, metalna konstrukcija na koju se stavljaju gume. Nemojte misliti da su felge dijelovi koji se ne trebaju mijenjati i da, zbog toga što su pretežito vizualni dio, ne morate kupovati kvalitetne.

Upravo ovo zadnje pitanje je nešto o čemu ćemo danas raspraviti. Felge mijenjaju izgled auta, pogotovo s bočne strane. One također mijenjaju i veličinu vašeg kotača (iako se ne preporučuje da previše mijenjate istu) te mogu promijeniti način na koji se vaš auto kreće, i na bolje i na lošije.

Ako ste veliki ljubitelj auta, onda ste vjerojatno i entuzijast za felge koje će ga učiniti posebnijim. S obzirom na to da felge mogu jako utjecati na izgled auta, dobro je dodatno se potruditi i pronaći one koje će vam savršeno odgovarati.

Čelične ili aluminijske felge?

Danas se proizvode dvije vrste felgi i obje su popularne zbog svojih razloga. Prva vrsta su čelične felge: one su jeftinije i izdržljive. Čelik je jedan od najpopularnijih materijala u teškoj industriji i automobilskoj industriji, upravo zbog svojih karakteristika i svoje otpornosti.
Oni koji žele igrati na sigurno ili uštedjeti, najčešće kupuju čelične felge jer ih zanima trajnost uz povoljniju cijenu.

Čelične felge

Druga vrsta felgi jesu aluminijske felge. One su jednako izdržljive, ali se obično proizvode više za modele sportskih auta i vizualno su drukčije. Aluminijske su felge skuplje upravo zato što su napravljene za ovako skupe aute, a karakteristikama su bolje, no ne odmiču previše od čeličnih felgi. Laganije su konstrukcije, ali izgledaju moćno, posebno kod sportskih auta. Samim time i auto izgleda klasu bolje

Kako odabrati prave felge?

Felge birate gledajući nekoliko kriterija: praktičnost, dizajn, cijena, kvaliteta i trajnost.
Praktičnost se oslanja prvenstveno na kvalitetu. Morate biti sigurni u svojem autu, a na to utječu felge. Njihova veličina ne mijenja samo izgled auta, već i cijeli doživljaj vožnje.

Dijametar felgi nešto je na što svakako morate obratiti pozornost. Iako obično piše u specifikacijama proizvoda, morate uzeti u obzir da ako su vaše gume prilagođene na trenje, na unutarnjoj strani će biti još dodatnog materijala.

Ako se osjećate nesigurno tijekom vožnje ili imate osjećaj kao da je vaša kontrola nad osobnim vozilom iz nekog razloga smanjena, najbolje bi bilo da ih vratite. Nemojte riskirati svoju sigurnost samo zato što vam je neugodno vratiti felge ili mislite da će netko misliti da ste nesposoban vozač. Najbolji test za nove felge jest vožnja po raznim zavojima. Budite oprezni pri ovakvom ispitivanju!

Postoji velik izbor felgi za svaki auto

Pri kupovini felgi, jasno, morate biti informirani o veličini guma koju koristite. Ako pogriješite u kupovini felgi, gume će ostati neiskorištene. Svaki auto ima drukčije felge, iako se jedan proizvođač često drži iste veličine, morate biti 100% sigurni u ono što kupujete.

Mi vam preporučamo da pogledate ponudu na internetu. Iako možda niste ljubitelj internet kupovine i ne želite kupovati autodijelove preko interneta prije no što ih vidite, uvijek se trebate informirati o tom što kupujete.

Na internetu ćete najlakše filtrirati različite ponude auto webshopova tako što ubacite brend i model (godište) svog automobila te će vam sustav sam izbaciti pogodne felge. Moći ćete usporediti veličine, cijene i dizajne između nekoliko stranica i dobit ćete okvirnu sliku o tome što trebate i koliko to trebate platiti. Tako sprječavate bilo kakvu grešku ili prevaru: ponekad automehaničari znaju naplatiti montažu ili preprodaju felgi mnogo skuplje nego trgovine s dijelovima zato što zarađuju određen postotak od svake prodaje.

Razmislite o tome da možda kupite felge sami preko interneta ili u trgovini, a onda samo platite montažu ako ju ne radite sami. Tako možete uštedjeti novce, no računajte na to da svaka promjena u cijeni koja se kreće od 50-300 kn razlike između različitih dućana, pomnožena s brojem četiri zapravo rezultira u dosta velikoj razlici.

Slični postovi: