Bregasta osovina

Bregasta osovina – krucijalni dio motora

Brzi razvoj tehnologije jako je utjecao i na razvoj automobilske industrije. Motori imaju sve veću snagu i sve su učinkovitiji, no i zahtjevi koje ispunjavaju sve su kompliciraniji.
Dio bez kojeg ne mogu raditi niti stari niti novi automobili bez obzira na napredak tehnologije je bregasta osovina.
Osovina je svakako jedan od najvažnijih dijelova svakog motora i to zna svaki vozač, čak i onaj neiskusni. Zašto? Zbog toga jer su troškovi popravka bregaste osovine na prilično lošem glasu i ako ste bili u situaciji gdje ste morali mijenjati ovaj dio, sigurno vam je ostao u sjećanju.

Bregasta osovina može ime zahvaliti svojem “bregovitom” izgledu, tj. ”bregovima” kojima je glavna funkcija otvaranje i zatvaranje ventila tijekom vožnje tj. za vrijeme rada motora.
Mnogi vrhunski mehaničari iznimno cijene svoje znanje o bregastoj osovini i ne dijele to znanje “šakom i kapom”. To je prvenstveno zato što im je unosno ne dijeliti ga, ali i nije sigurno jer će mnogi pokušati osobno popraviti problem (što često rezultira još većom katastrofom).
Nije lako obaviti popravak ili izmjenu bregaste osovine i u to se rijetko koji vlasnik automobila upušta, ali ima entuzijasta i u tom području.

Bregasta osovina je dio glave motora

Kako izgleda bregasta osovina? Osnovni oblik je čelični valjak prekriven bregovima po kojima je i dobila ime. Na samom kraju osovine nalazi se pogonski kotač. Shema je vrlo jednostavna kada pogledate nekoliko slika.
Smještaj novijih bregastih osovina modernih automobilskih motora obično je u glavi motora, koja je isto vrlo bitni dio motora.

Bregasta osovina

Uz bregastu je osovinu vezan još jedan jako važan dio auta, zupčasti remen. Zupčasti remen služi za prijenos pogona zupčaste osovine. Osim zupčastog prijenosa bregaste osovine, prijenos može biti i pomoću lanca. Najpoznatiji njemački automobilski gigant, BMW, poznat je p korištenju lančanog prijenosa. Ovako veliki automobilski lider stalno ulaže u svoju proizvodnju, pa tako i u kvalitetu osovine i lanca – vrlo rijetko se kvare.

Kvar na bilo kojem od ova dva dijela stvara jako veliki trošak i nije jednostavan za popravljanje, te zna potrajati duže vremena.
Budući da je bregasta osovina jako bitna za svaki auto, velika je vjerojatnost da je trošak kupnje (silux.ba) i popravka bregaste osovine jako skup. Odlučite se za dobrog majstora i nemojte štedjeti novce tamo gdje to nije pametno.

 

Bregasta osovina osigurava pravilan rad motora

Rad bregaste osovine je vrlo bitan jer je ona zadužena za otvaranje i zatvaranje ventila i to u baš određenom trenutku.
Rad osovine je zapravo prilično jednostavan: bregasta osovina se okreće, a brijeg stišće podizač ventila. Taj podizač ventila gura sam ventil prema sredini cilindra.

Tako se ustvari otvara prostor za dotok smjese ili za ispušne plinove. Bregasta osovina se dalje okreće i uzrokuje micanje vrha brijega s podizača ventila. Na taj se način ventil vraća u poziciju zatvaranja zbog opruge ventila.
Najčešći slučaj kombinacije bregaste osovine je onaj da jedan brijeg upravlja radom dva ventila.

“Tuning” bregaste osovine dobar je za vaš auto

Zbog gore navedenog, lako je shvatiti da osovina prilično utječe na protok goriva i zraka u cilindre, a samim time i na rad automobila. Poboljšan rad bregaste osovine može donijeti bolje performanse rada auta i manje kvarova. Poboljšanje rada bregaste osovine može jako utjecati na rad vašeg automobila, i to na bolje pa stoga nemojte preskočiti ovaj važan korak.

Bregasta osovina se može dodatno obraditi tj. “tunirati” i mehaničkim načinom i pomoću softvera. Ovo je nešto što vole raditi ljubitelji “bijesnih” auta, ali svaki entuzijast se može isto okušati u ovakvoj ideji.
Naravno, većina vlasnika skupih auta ipak će izabrati ovlaštenog servisera za “uštimavanje” bregaste osovine baš zato što je to jedan od najvažnijih dijelova auta.

Bregasta osovina i ventili moraju raditi sinkronizirano

U čitavoj priči oko bregaste osovine vrlo je bitno vrijeme njezina otvaranja (koje se mjeri u stupnjevima), a efektivnija bregasta osovina bit će ona čiji su ventili otvoreni niže, a dulje. Tako će motor dobiti veću snagu, auto će raditi bolje, a to je glavni cilj svakog vozača. “Tuning” dobrog auto majstora može učiniti čuda za vaš auto.

Različita oštećenja, napukline ili pucanje bregaste osovine obično se dogode zbog nedostatka podmazivanja. Motorno ulje i filtere morate mijenjati redovito jer ćete tako produžiti vijek trajanja motora i njegovih dijelova.

Motoristička oprema. Jakna, hlače, čizme i kaciga veoma su važni dodatak svakog motorista. Čitajte više …

Branik spada u veoma važne delove automobilskog vozila. Postavljeni su sa prednje i zadnje strane automobila. Čitajte više …

Slični postovi: