Branik je vaš štit na cesti

Branik auta struktura je koja se ugradi na prednji i stražnji dio auta kao kraj samog motornog vozila. Kao što i sama riječ govori, funkcija branika jest da smanji impakt bilo kakve (potencijalne) nesreće.

Tvrdi metalni branici pojavljuju se na automobilima već 1904. Godine i oni su tada više manje bili samo ukras koji daje karakter autu. Kroz godine dolazi do unaprjeđenja tehnologije automobila i materijali koji se koriste uskoro su puno sigurniji i bolji.

Tijekom vremena je sam branik postao dio auta koji zaista ima funkciju, a funkcija je ta da štiti auto u slučajevima nesreće. Možda to niste znali, ali branik može zaštiti pješaka ako dođe do nekakvog incidenta na cesti!

Konstrukcija branika se mijenjala kroz godine

Kroz povijest, branici su se razvili iz metalnih rešetki (u Češkoj) u zavojite rešetke, a tek nakon toga oni postaju „ispunjeni“. Iako su bili tanki i uski, oni su se pokazali svrhovitima i tako su kroz dulji period vremena postali i popularniji.

Uskoro su se počeli raditi kromirani branici koji su imali veću masu i mogli su više pomoći u nezgodnim situacijama. Prva TV reklama za branike napravljena je tako što se po istom udaralo čekićem: tada je branik već bio od čelika, aluminija, fiberglasa i raznih polimera.

Branik mora pratiti zakone fizike

Fizika igra jako veliku ulogu kod vožnje. Neovisno o tome radi li se o branicima ili općenito mehanici auta, sve se može pokazati kroz nekoliko formula.

U našoj maloj priči najveću ulogu igra kinetička energija. Njena formula uključuje masu i brzinu, a detaljne konstrukcije formule nisu nam ni bitne. Branik koji štiti vozilo mora biti jači kako se brzina povećava, odnosno kako je auto veći.

Vjerojatno ste vidjeli one velike Range Rovere sa svojim velikim branicima. Sada znate zašto je to tako. Pješaci su također sigurniji zato što su branici, koliko su god teški, najčešće od materijala koji dobro reagiraju na udarac. Mogu se malo udubiti ili izdubiti i tako mogu značajno pomoći osobi koja je sudjelovala u nesreći.

Regulacije branika na automobilu

Možda niste upoznati s tim, ali branici zapravo moraju biti dovoljno „primjereni“. Postoji općeniti, internacionalni standard onoga što branici moraju ispuniti. Ako se pitate zašto je to tako, odgovor je jednostavan: sigurnost je na prvom mjestu.

Kad jedna osoba odluči prekršiti pravilo, tada bilo koja druga također ima to pravo. Kada svi počnu kršiti pravila, ne samo da nema sistema, već nema ni sigurnosti. Ljudi u prometu ginuli bi puno više i češće bez ovih bitnih uređaja.

Nećemo vas zamarati točnim brojkama, ali bitno je da znate da za svaku maksimalnu brzinu vožnje nekog vozila postoje i adekvatni branici koji moraju biti neke minimalne mase i tvrdoće.

Kako odabrati idealan branik?

Kod kupnje branika ne možete imati preveliku slobodu. Kao prvo, postoje opći standardi koje smo gore već naveli. Ne možete zbog estetike promijeniti branik u neki koji ne odgovara vašem autu i njegovim maksimalnim mogućnostima.

Kao drugo, dizajni za jedan model obično su ograničeni. Za vaš specifični auto neće biti jako puno modela branika i zbog toga je dobro poznato kako se „posebni“ branici moraju dati personalizirati.

Jednostavno rečeno, ako želite nešto što je drugačije, a ne krši nikakve internacionalne norme, morat ćete platiti nekome da vam ručno napravi branike. Ovo je obično potez za koji se odlučuju pravi, strastveni ljubitelji autiju. Isti obično i imaju novaca za to, s obzirom na to da su sami došli na ideju, tako da personalizacija nije problem.

Ipak, svi ostali bi trebali na umu imati činjenicu da su ovakvi procesi jako često skupi i mogu vas iznenaditi.

Gdje kupiti automobilske dijelove?

Ako želite biti sigurni kako dobivate najbolju kvalitetu za novac koji dajete, svakako se uputite u neku online trgovinu s automobilskim priborom. Dobro proučite modele i njihove cijene, stvorite si okvirnu sliku onoga što želite i tek tada se upuštajte u kupovinu.

Ako znate kako treba izgledati prosječni branik i koliko on košta, nitko vas ne bi trebao „udariti po novčaniku“. Budite strpljivi i fleksibilni, pogotovo ako ćete branike naručivati, a bitno je da budete i dosta specifični.

Na web shopu Silux Auto možete pronaći sve auto djelove koji su vam potrebni, od branika, pa sve do dodatne opreme poput krovnih kutija ili nosača.

Slični postovi: