Rasvjetna tijela

Unutarnja rasvjeta ključan je dio uređenja prostora

U uređenju prostora postoji nekoliko ključnih elemenata koji moraju biti dobro osmišljeni bez obzira na stil u kojemu je prostor uređen. Jednostavno održavanje, dobro koncipiran i organiziran prostor za odlaganje koji maksimalno koristi svaki centimetar i dovoljno prostora za kretanje veoma su bitni iz praktičnih i estetskih razloga.

U njima vrlo lako izgubiti, ispuštajući iz vida jedan od najbitnijih elemenata svakog prostora – osvjetljenje. Dobro osvjetljenje jedan je od ključnih elemenata koji može izgraditi ili uništiti dojam prostorije, ali osim estetike ono također ima utjecaj i na samu praktičnost prostora. Dobro osvijetljen prostor biti će ugodan za boravak, a kvalitetna i dobro odabrana unutarnja rasvjeta Volino neprimjetno će se uklopiti u prostor.

Razumijevanje prostora

Prije postavljanja bilo kakve rasvjete u prostor, važno je da o njemu znate neke pojedinosti. Jedna od bitnijih stavki odnosi se na mjesto na kojemu se prostorija i prozori u njoj nalaze, s obzirom na strane svijeta. Jer će njihova pozicija uvelike utjecati na količinu prirodnog svijetla u prostoriji tijekom dana, čemu se mora prilagoditi unutarnja rasvjeta. Općenito, prostorije okrenute prema sjeveru osvjetljene su oštro i hladno, jer dnevna svjetlost nikad ne pada direktno u njih.

Rasvjetna tijela

S druge strane, ako su okrenute prema jugu biti će veoma dobro osvijetljene toplim svijetlom tijekom gotovo cijelog dana, iako intenzitet svijetla ovisi o dobu dana i godine. Prostorije okrenute prema istoku biti će jako osvijetljene ujutro, dok će prostorije okrenute prema zapadu dobro osvjetljenje imati krajem dana. Kada odredite smjer prema kojemu je vaš prostor okrenut mnogo ćete lakše kompenzirati eventualne nedostatke dnevnog svjetla koji se mogu pojaviti tijekom dana.

Dobar odabir rasvjetnih tijela

Veoma je bitno dobro odabrati i rasvjetna tijela kada je u pitanju unutarnja rasvjeta za kuću. Svako rasvjetno tijelo dobro je za postizanje određenih efekata, pa tako dobro morate znati što vam nedostaje i koji vam je efekt u prostoru cilj prije no što se odlučite za kupnju. Općenito, postoje tri tipa unutarnje rasvjete koju možete odabrati za prostor – generalna rasvjeta, fokusirana rasvjeta i ambijentalna rasvjeta.

Rasvjetna tijela

Prostori poput stepeništa i hodnika općenito su najlakši za osvjetljenje jer traže sami općenitu rasvjetu, koja je dovoljno jaka za kretanje po prostoru. Za to su najbolje stropne svjetiljke poput plafonjera, koje svijetlo raspršuju sa svih strana. Odlučite li se pak za rasvjetna tijela poput LED downlightera koji imaju relativno uzak rasip svijetla, dobra je ideja osvijetliti i zidove. Zidne i podne svjetiljke općenito su dobre za stvaranje ambijentalne rasvjete, dok je za ciljano osvjetljenje dobar odabir jače fokusirano svijetlo poput stolne svjetiljke ili reflektora.

Rasvjeta ovisi i o prostoru

Dnevni boravak, spavaća soba i hodnik ne bi trebali biti osvjetljeni na isti način, jer su svrhe tih prostorija i poslovi koji se u njima obavljaju različiti. Općenito, unutarnja rasvjeta u dnevnom boravku trebala bi biti fleksibilna, kako bi se mogla prilagoditi novom namještaju ili promjeni rasporeda u prostoriji. Dnevni boravak treba općenito osvjetljenje (npr. stropni luster), ambijentalno osvjetljenje (npr. zidne, stolne ili stojeće lampe) te fokusiranu rasvjetu (koja može biti dio stojeće ili stolne lampe), kako bi se u prostoru ugodno moglo družiti, odmarati, gledati TV ili čitati.

S druge strane, kupaonica i kuhinja zahtijevaju dobro osvjetljenje radne površine, za što je najbolje odabrati fokusirana rasvjetna tijela, dok je u spavaćoj sobi bitno imati jedan jak izvor svijetlosti za poslove poput odijevanja i meko osvjetljenje kao noćno svjetlo pored kreveta. Imate li u spavaćoj sobi radni stol ili stol za šminkanje, bitno je da radnu površinu na njemu dobro osvijetlite za lakše obavljanje poslova. Meka ambijentalna unutarnja rasvjeta u spavaćim sobama ne mora biti sačinjena samo od fiksnih rasvjetnih tijela poput lampi – dobra ideja za dječje sobe također su LED trake ili trake lampica.

Rasvjeta koja mijenja izgled prostora

Veoma rijetko ćemo se naći u poziciji da baratamo prostorom u kojemu je svaki aspekt apsolutno savršen, stoga se ponekad moramo poslužiti trikovima koji će prostor vizualno prilagoditi našim potrebama. Prostoriju možete vizualno povećati ako koristimo rasvjetna tijela u svim uglovima prostorije, a efekt pojačati svjetlima uperenim prema stropu svijetle boje.

Nisko postavljeni lusteri i vertikalno postavljena svjetlost pomažu u stvaranju privida višeg prostora. Za mekše i ugodnije osvjetljenje izvor svjetlosti uperite prema stropu kako bi se zrake odbijale od njega. Mnoštvo manjih izvora svjetlosti omogućuje vam veliku fleksibilnost u unutrašnjem osvijetljenju, a još jedan trik je i korištenje reflektivnih materijala poput stakla, ogledala i površina visokog sjaja, koji će prostor učiniti vizualno bolje osvijetljenim.

Kupuješ novu spavaću sobu ili samo neki od elemenata? Prilikom biranja ove vrste namještaja često si u dilemi, kako u spavaćoj sobi osigurati opuštenu i udobnu atmosferu. Čitajte više …

Električni viličar koristi se prije svega tamo gdje su briga o ispušnim plinovima i smanjenje buke na prvom mjestu.  Čitajte više …

Slični postovi: