Spavaća soba za sve uzraste

Skladno uređenje prostora nigdje u domu nije toliko bitno kao u spavaćoj sobi. Bez obzira koliko prostora u njoj imate, spavaće sobe trebale bi biti prohodne i ne natrpane, kako ne bi stvarale osjećaj klaustrofobije te dobro osvijetljene da pružaju dovoljno svjetla za oblačenje, ali s druge strane s mekim izvorima svijetla pogodnim za čitanje.

Imate li u spavaćoj sobi radni stol, lista poslova koje obavljate u njoj samo se širi pa je zbog toga veoma bitno ovaj fleksibilan prostor urediti pametno.

Osvjetljenje je ključ dobro uređenje

Prvi korak pri uređenju spavaće sobe trebalo bi biti osvijetljenje, koje uvelike može utjecati na dojam prostora. Prvo i osnovno, u prostor je potrebno dodati jedno glavno svjetlo, koje je dovoljno jako da se može koristiti za radnje poput oblačenja. Drugo, mekše i slabije svijetlo trebalo bi se pozicionirati kako bi se moglo paliti i gasiti iz kreveta. Idealno, trebalo bi ga uperiti prema stropu, kako bi se svjetlo nježno odbijalo od njega te nigdje u vidnom polju ne bi bile oštre zrake svijetla.

Planirate li čitati, svjetlo pored kreveta može biti pokretno, kako biste ga mogli namjestiti prema knjizi po potrebi. Na kraju, imate li u sobi stol za šminkanje ili radni stol, dobra ideja je uložiti u svjetlo, pogodno za pisanje ili izvođenje detaljnijih poslova, koje je upereno u radnu površinu (ili vaše lice kod stola za šminkanje).

Paleta boja može utjecati na konačan izgled

Paleta boja vaše spavaće sobe, naravno, ovisit će o vašim osobnim preferencijama. Generalno, uvijek se preporuča odabir svjetlijih i manje zasićenih boja koje imaju umirujući učinak, iako kombinacija s istaknutim zidovima tamne boje može prostor učiniti zanimljivijim oku. U svakom slučaju, strop spavaće sobe treba ostaviti što je moguće svjetlijim, pogotovo ako se radi o malom prostoru, kako ne bi vizualno „pritiskao“ prostor.

Boje u prostor možete unijeti detaljima poput saga, posteljine ili odabirom namještaja u boji, a za više dinamike odaberite pokućstvo različitih boja i stilova koje ćete povezati zajedničkom temom.

Krevet

Krevet je kralj spavaće sobe i ujedno njen najbitniji dio iz više razloga. Odabir kvalitetnog kreveta, a još važnije madraca, najbolji je savjet koji se može dati, jer velik dio ovisi o vlastitim navikama. Imate li stari madrac koji vam ne odgovara, stanje možete popraviti nadmadracem koji je znatno jeftinija opcija od kupnje novog madraca. A svakako se preporučuje da prostor ispod kreveta iskoristite kao dodatan prostor za odlaganje (ako sam krevet ne dolazi s ladicama).

Idealno, krevet za jednu osobu za maksimalno iskorištavanje prostora treba postaviti uza zid, dok (ako je moguće) dupli krevet treba postaviti tako da obje strane imaju jednostavan prilaz. Generalno treba izbjegavati postavljanje kreveta preblizu prozoru i izvorima topline poput radijatora jer mogu štetno utjecati na kvalitetu spavanja.

Odlaganje i ormari

Spavaća soba također je prostor u kojem se pripremamo za novi dan normalnom dnevnom rutinom – tuširanjem, odijevanjem, a možda i šminkanjem. Stoga je veoma bitno osigurati da u prostoru ima dovoljno ormara, komoda i ormarića, kako bi se odjeća i dodatne potrepštine mogle dobro organizirati.

Dovoljno prostora u ormarima i dobra organizacija često stvaraju veliku razliku, ako imate malo slobodnog prostora pa je odjeća ugurana u ormare i teško se može razabrati koji je odjevni predmet koji. Stoga u prostoru osigurajte dovoljno mjesta za ormare.

Dječje spavaće sobe

Kod uređenja dječje spavaće sobe na umu treba imati kako ona djeci nije samo prostor za spavanje, već i prostor za igru i učenje. Stoga u prostoru treba napraviti dovoljno mjesta za sve njihove potrebe – radni stol s dovoljno mjesta za knjige i školske potrepštine, dovoljno mjesta za odlaganje igračaka, ali i dovoljno površine za igru. Dječju spavaću sobu trebalo bi urediti prema preferencijama djeteta, kako bi se u njoj najbolje moglo izraziti, bilo kroz igru, izrađivanje stvari ili neki drugi hobi.

Saloni namještaja nude veliki izbor

Spavaće sobe danas se mogu kupiti u raznim salonima, kao što je recimo salon namještaja Akron, ali mogu se dati i naručiti po mjeri. Akron tako nudi neke već gotove sobe opremljene svim potrebnim namještajem, a možete po želji dodavati i novi namještaj. Odlučite li se za izradu po mjeri, moći ćete točno zatražiti izradu svih dijelova onako kako vam odgovara.

I jedan i drugi način imaju svojih prednosti i mana i svatko se mora odlučiti što mu najviše odgovara.

Slični postovi: