Stolne lampe – funkcionalni i dekorativni predmeti

Stolne lampe su rasvjetno tijelo koje se može koristiti u bilo kojem prostoru. One pružaju dodatno osvjetljenje na mjestima gdje je to potrebno, a ujedno prostoru daju jedinstvenost i osobnost, bilo da se radi o velikom ili malom prostoru.

Najčešće se postavljaju u dnevnom boravku pokraj sofe, u blagovaoni pored stolica, u spavaćoj sobi neposredno uz krevet, u kućnim uredima pored radnog stola ili pak u dječjim sobama na radnom stolu.

Stolne lampe – primarna ili dopunska rasvjeta

Stolne lampe mogu služiti kao primarno rasvjetno tijelo, no, one se ipak u većini slučajeva koriste kao dopunska rasvjeta. Čak i ako vaša glavna svjetiljka vrlo dobro osvjetljava prostor, uz pomoć stolne lampe možete pojačati razinu osvjetljenja određenog dijela prostorije.

Osnovna značajka stolnih lampi je prilagodljivost osvjetljavanja, odnosno mogućnost finog podešavanja i usmjeravanja svjetlosti na određeno područje u prostoru, na različite načine, ovisno o potrebi. Također, još jedna prednost stolnih lampi je što su jednostavno prenosive te ih možete premještati i postavljati na mjesta na kojima vam je u određenom trenutku potrebno dodatno svjetlo.

Dekorativna uloga

Stolne svjetiljke svakako odlikuje visoka funkcionalnost, međutim, to nije njihova jedina prednost. One imaju i dekorativnu vrijednost. Moderan stambeni ili uredski prostor jednostavno nije kompletan bez stolne lampe koja daje završni pečat ukusno uređenom prostoru. Uz pomoć ovih lampi možete dekorirati ili istaknuti određeni dio prostorije, obogatiti prostor, naglasiti neke dijelove namještaja te izraziti svoj osobni stil.

U svijetu dizajna općenito, pa tako i u dizajnu rasvjete maštovitost danas dolazi do izražaja više no ikada. Dizajneri si prilikom osmišljavanja svjetiljki daju sve više oduška i od naizgled sasvim običnih stolnih lampi stvaraju umjetnost, na radost i zadovoljstvo svih ljubitelja dizajna i umjetničkih, neobičnih i ekstravagantnih predmeta.

Odabir stolnih lampi

Današnje stolne lampe su sve samo ne obično rasvjetno tijelo. One sa svojom elegancijom, maštovitim stilom, trendy dizajnom, raznolikim bojama i teksturama i dodacima poput zlatnih, bakrenih ili drvenih detalja mogu biti zaista jedinstven predmet koji će unijeti jednu dozu unikatnosti i ekstravagancije u vaš dom.

Na tržištu su dostupne stolne lampe s klasičnim žaruljama, a u novije vrijeme je sve veća popularnost i potražnja stolnih lampi s integriranim led čipovima te s dodatnom mogućnošću regulacije jačine osvjetljenja.

Stolne lampe su zaista višenamjenski predmeti. Pomoću njih možete na jednostavan i jeftin način osvijetliti željeno područje, a istovremeno dekorirati prostor te stvoriti atraktivan, moderan i ugodan ambijent.

Slični postovi: