Električni viličar pomoći će vam u organizaciji

Imate li skladište željno organizacije ili pak često prenosite teške predmete po prostoru, krajnje je vrijeme da uložite u električni viličar. On će vam olakšati prenošenje, pospremanje i organizaciju te vam uštedjeti vrijeme i trud.

Različite vrste koje se mogu pronaći na tržištu zasigurno skrivaju nešto za vas, bez obzira imate li veliko zatvoreno skladište, radite li na utovaru i istovaru ili pak trebate malog pomoćnika koji može stati i u najuže kutove vašeg prostora.

Snažno i pouzdano rješenje za skladišta

Električni viličar predstavlja modernu, ekološki prihvatljiviju zamjenu za klasične motorne varijante, uz istu snagu. Najčešće se koriste kao industrijsko vozilo za prijenos, dizanje i organizaciju raznih materijala, iako kompaktne dimenzije motora omogućuju korištenje i u manjim prostorima, kao ispomoć za podizanje i organiziranje manjih prostora i stvari manjih dimenzija i težina.

Pogodni su za korištenje kako vani tako i unutra, jer ne postoje ispušni plinovi koji bi mogli stvarati probleme. Snaga električnih ista je kao i snaga onih motornih, dok je održavanje i ponovno punjenje jednostavnije i jeftinije. Električni viličar se može puniti kad god se ne koristi, a umjesto goriva koristi električnu energiju, što ga čini mnogo jeftinijim za punjenje.

Jednostavan prijevoz i prenošenje tereta

Kada birate model za sebe, prije svega uzmite u obzir njegove dimenzije. Klasični električni modeli odlična su mogućnost imate li veliko skladište, no ako tražite verzije koje se mogu zavlačiti i u najskučenije prostore, radije se odlučite za ručne viličare.

Najbitnije informacije na koje trebate obratiti pažnju pri kupnji električnog modela su:

  • njegova nosivost i
  • maksimalna visina podizanja

Ti podaci pokazuju koliko tereta ćete moči nositi odjednom, odnosno koliko ćete puta morati proći trasu između cilja i pošiljke kako bi prebacili sav teret. Ipak, uz to, važno je imati na umu i dimenzije tereta. Iako teret možda ne dostiže maksimalnu nosivost, ako su mu dimenzije izrazito velike, bilo bi bolje da teret prevezete u nekoliko navrata radi sigurnosti.

Radni stroj koji odgovara vašim potrebama

Postoji više vrsta koje možete birati, a koji ćete odabrati najviše ovisi o tipu tereta i udaljenosti koju ćete prelaziti. Ručni električni viličari odlična su opcija za prenošenje tereta na manjim trasama, a slažete li teret na visoke regale, potražite modele s kranom koji nudi mogućnost podizanja tereta. S druge strane, čeoni električni viličari omogućavaju prenošenje većih tereta na duže trase, te već dolaze s kranovima za podizanje. Za njih je potrebna neka praksa što se tiče vožnje, ali i poznavanje svih sigurnosnih procesa i zaštita. Na kraju, tu su i regalni električni viličari – oni prije svega služe za podizanje i slaganje tereta na visoke regale te nisu dizajnirani za prevoženje na duge trase.

Kupnja ili najam viličara

Imate li manje skladište ili pak imate samo manju potrebu za prenošenje kratko vrijeme, kupnja se može se činiti kao veliko i nepotrebno ulaganje. Upravo radi toga, umjesto kupnje mnoge trgovine nude i mogućnost najma viličara.

Iako cijene najma variraju, najam je isplativ čak i ako se radi o dužem periodu od nekoliko mjeseci, pogotovo ako iznajmljivač u cijeni najma nudi i servis te rezervne dijelove. U tom slučaju, sve što je na vama je koristiti se njime, bez brige o kvarovima i potrebnim servisima. Čak i ako imate potrebe za prilagođenim modelima za posebne primjene, mnogi iznajmljivači nude dodatke koji su vam potrebni, poput teleskopskih modela te onih za hale i teške terete.

Ručni viličari za manje prostore

Ako pak nemate veliko skladište, no svejedno morate svakodnevno prenositi teške terete, odličan odabir za vas je ručni viličar. Postoji više vrsta, od onih koje sami vučete ili gurate, pa sve do onih koji nude i mogućnost prevoženja. Ručni viličari odlična su opcija za sve manje prostore, jer imaju mnogo manje dimenzije od klasičnih, pa je s njima lako manevrirati.

Uz to, za korištenje njima nije potrebna nikakva pretjerana praksa, s obzirom da je vožnja uistinu intuitivna i jednostavna. Ipak, nosivost ručnih viličara manja je od onih klasičnih, no s pozitivne strane, manja nosivost također znači manje sigurnosne rizike. Birate li električni ručni viličar, ipak imajte na umu kako baterija i motor zauzimaju nešto više prostora nego kod klasičnih pa vam je za njihovu vožnju ipak potrebno nešto više prostora. Sve u svemu, bez obzira za koji se odlučite, bit će vam odlična pomoć u radu.

Slični postovi: