Stolna računala za svakodnevni rad

Bez obzira jeste li student, učenik ili pak radite, računalo je vjerojatno vremenom postalo sve veći i veći dio vaše svakodnevice. Pa, iako pametni telefoni polako zamjenjuju računala kao njihova prijenosna inačica za sve više i više radnji, prijenosno ili stolno računalo i dalje je ostalo bitan dio kućanstva. Već gotovo tri desetljeća možemo ih pronaći u svojim domovima u raznoraznim izvedbama, a planirate li u nabavu novog u neko skorije vrijeme, vjerojatno ste na mukama oko toga za kakvo računalo se odlučiti.

Odredite svoje informatičke potrebe

Prije no što se zapravo uputite u trgovinu, a i prije no što odlučite hoćete li se fokusirati na prijenosna ili stolna računala, trebate dobro razmisliti o svojim potrebama i očekivanjima od njih u bilo kojem obliku. S jedne strane, tu je budžet, često najbitnija stavka u svakom planu, koja će igrati veliku ulogu u ostalim odabirima.

Nadalje, tu su vaše navike i potrebe korištenja. Velika je razlika između običnog uredskog računala i računala za gaming u tome kakav hardver oni imaju. Ipak, glavni argument za laptop često je njegova prenosivost – imate li potrebu biti u mogućnosti da radite na bilo kojem mjestu, laptop je očiti odabir. Ipak, u svakom drugom slučaju stolna računala uvijek su bolja i jeftinija opcija.

Periferija po volji

Jedna od glavnih prednosti stolnog računala njegova je prilagodljivost. Svi dijelovi u potpunosti se mogu prilagoditi vašim potrebama. Jedan od naoko najočitijih primjera predstavlja periferija, odnosno svi dodatni uređaji za unos ili izlaz podataka. Ovisno o potrebama ili navikama, na svoje stolno računalo jednostavno možete dodati ekran bilo koje veličine (ili dodatne ekrane na lakši rad), jake zvučnike, tablet za crtanje, posebno dizajniranu tipkovnicu za lakše tipkanje, miša s utezima ili bilo što drugo što vam je potrebno za rad. Veličina same periferije nije ograničavajući faktor kao kod prijenosnika, što znači da si bez problema možete priuštiti veći ekran ili teže zvučnike, jer s obzirom da stolna računala nisu osmišljena za često prenošenje, dimenzije nisu bitne.

Hardver kakav želite

Ista tema nastavlja se i jednom kada uđete u samo kućište računala. Imate li i malo znanja o hardveru, ili volje da o njemu naučite, bez problema po potrebi jednostavno možete promijeniti one dijelove koji nisu dovoljni. To znači da, jednom kada jedan dio hardvera ostari, ne morate mijenjati baš sve ili se pomiriti s time da jednostavno ne možete učinkovito (ili ikako) pokretati programe koje želite, već sve zastarjele dijelove jednostavno možete promijeniti. Zamjena starih dijelova novima mnogo je bezbolniji i jednostavniji zadatak od kupnje cijelog novog računala, kako za vaše živce tako i za vaš novčanik.

Niža cijena stolnih računala

Stolna računala za istu (ili čak veću) snagu nude nižu cijenu od svojih prijenosnih verzija. To je i za očekivati kada se u obzir uzme da proizvođači tijekom dizajniranja nisu ograničeni dimenzijama i težinom, kao ni potrebom da sve dijelove barem na neki način zaštite od mehaničkih oštećenja. To im pruža mnogo više prostora za smanjenje cijena što se jasno odražava na konačnu cijenu.

https://www.youtube.com/watch?v=nCALEjqD2Cc

Ipak, neki bi rekli kako se uz laptop ipak dobiva gotov proizvod, dok, kada pričamo o stolnoj varijanti, najčešće govorimo samo o kućištu. Ipak, čak i kada se u obzir uzme i sva periferija iste kvalitete kao ona koju pruža laptop, stolno računalo je i dalje više no konkurentno cijenom, a uz to pruža veću fleksibilnost i lakše održavanje.

Tihi i dugotrajni pouzdani rad

Iako se dizajn laptopa svakim danom sve više optimizira, stolna računala i dalje inherentno vode u jednom, a to je hlađenje. Upravo zbog svog dizajna, ali i jednostavne nadogradnje, ona nude efikasno i tiho hlađenje, kao i jednostavno čišćenje i zamjenu ventilatora. To utječe i na tiši rad, ali i dugotrajniji radni vijek, kao i manju mogućnost dolaska do pregrijavanja i preventivnog gašenja kod obavljanja zahtjevnijih operacija, što ga čini vrlo pouzdanim.

Veliki izbor u trgovinama

Danas se mogu pronaći brojne informatičke tvrtke koje nude vrlo veliki asortiman informatičke opreme. Jedna od njih je i trgovina Anni.si. Tražite li stolno računalo, na pravome ste mjestu. Kod njih možete pronaći gotove konfiguracije, u kojima se nalaze vrhunske komponente koje će se lako obračunati sa zahtjevnim aplikacijama i igrama. A za sve one koji vole sami sve slagati, Anni.si nudi i vrlo veliki asortiman dodatnih komponenti i periferije, tako da sve možete pronaći na jednom mjestu.

Slični postovi: