Za zaštitu korisnika stranice potreban je SSL certifikat

Najpoznatiji web certifikat je svakako SSL certifikat koji je izuzetno važan faktor u održavanju sigurnosti web stranica na kojima se unose neki povjerljivi podaci korisnika, posebno oni financijski.
SSL certifikat zapravo označava transportni TCP/IP protokol koji se služi posebnom metodom kriptiranja web prometa kako bi spriječio dijeljenje povjerljivih informacija trećoj strani i kako bi spriječio pristup onima kojima ti podaci nisu bili namijenjeni.

SSL certifikat

SSL je internetski protokol

SSL je protokol koji omogućuje siguran kanal za slanje povjerljivih korisničkih podataka putem Interneta. Funkcionira na način da kriptira podatke nakon što ih korisnik unese pa se podaci tek nakon toga šalju dalje, u kriptiranom obliku. Najšire korištenje SSL certifikata je na stranicama gdje on ima i najveću svrhu, a to su web stranice na kojima se ispunjavaju kontakt forme, gdje se unose podaci s kreditnih kartica, povjerljivi korisnički podaci i slično.

Tako je korisnik zaštitio i osobne i financijske podatke jer oni postaju nevidljivi pa se ne mogu niti presresti niti dešifrirati, a samim time niti koristiti.

Https je sigurniji nego http

Jedna od promjena koje su se dogodile je migracija web stranica s http oblika na https. U čemu je razlika između ova dva protokola?

Internet adresa koja je zaštićena SSL protokolom sada počinje s https (tu prepoznajemo slovo „s“ kao oznaku za sigurnosni protokol SSL/TLS), dok je http i dalje klasični naziv za internetski protokol. Ukoliko nekom kriminalnom radnjom haker dospije do podataka s http protokola, može doći do raznolikih krađa podataka. Posebno su osjetljivi financijski podaci kao što su podaci s kreditnih kartica, podaci za login računa korisnika, njegove lozinke, šifre i drugi osjetljivi podaci.

Slični postovi: