Progresivna stakla

Prednosti progresivnih stakala i naočala

Koliko je teška prilagodba na progresivna stakla?

Stručnjaci kažu kako prilagodba na nova stakla može potrajati od nekoliko sati do desetak dana. Brzina kojom će se korisnik naviknuti na nova stakla ovisi o širini vidnog polja. Naime, što je vidno polje veće, tzv. plivajući efekt do kojeg dolazi prilikom pogleda na dolje pa zatim u stranu je manji. 

Također, razdoblje potrebno za navikavanje na nova stakla ovisi i o adiciji (razlici u dioptriji između daljine i blizine). Što je adicija manja, brže dolazi do privikavanja na nova stakla.

Progresivna stakla

Manju adiciju imaju mlađi pacijenti. Stoga stručnjaci preporučuju prelazak na progresivna stakla za naočale čim se javi potreba za nošenjem dva para naočala kako se adicija ne bi povećala, a prilagodba na nova stakla bila duža.

Odabir adekvatnih okvira za naočale

Kod odabira pravih okvira za naočale, važno je znati da nisu svi dioptrijski okviri isti te da je odabir onog pravog vrlo važan. Također, važno je znati da se progresivna stakla ne mogu ugraditi u bilo koji okvir.

Video: Moji savjeti za navikavanje na progresivne naočale

Preporuka stručnjaka je da se izbjegavaju uži okviri, kako ne bi došlo do ograničenja vidne oštrine za određenu udaljenost. Srećom, optika je mjesto gdje možete pronaći vrlo veliki izbor dioptrijskih okvira te ćete zasigurno pronaći i nešto za sebe.

Lakše se naviknite na naočale

Progresivna stakla za progresivna naočala mnogi uspoređuju s onim bifokalnim. No, progresivne leće su u mnogočemu naprednije od onih bifikoalnih. Bifokalna stakla imaju dvije različite leće koje su spojene po sredini, a progresivna stakla imaju potpuno glatki prijelaz između polovica leće.

Slični postovi: