Plamenici će vam osigurati efikasno zagrijavanje

Kada je riječ o dodacima u kućanstvu koje gotovo svi posjeduju, ali često ne razmišljaju previše o njima, plamenici bi vjerojatno bili jedan od takvih dodataka. Koristite li neki uređaj na plin, poput štednjaka ili plinskih roštilja, onda koristite i plamenike. Njihova osnovna svrha je provođenje plina od njegova izvora pa kroz plamenik do stanja zapaljenja. Uz pomoć plamenika, moguće je plamen usmjeravati te ga pojačavati ili smanjivati, ovisno o vašim potrebama. Tako kod štednjaka na plin, plamenici su zaslužni za održavanje plamena kako biste pomoću njega dobili dovoljnu količinu topline za pripremu hrane.

Plamenici kod plinskih roštilja

Plamenici koji se koriste kod plinskih roštilja su nešto drugačijeg oblika, ali su vrlo učinkoviti. Kad roštilj ne bi posjedovao plamenik, ne biste ga mogli koristiti. Tako se plinski roštilj spaja na izvor plina, najčešće na plinsku bocu. Posebnom cijevi plin dolazi do ložišta, a na kraju te cijevi nalazi se plamenik. On je zaslužan da se taj plin zapali te iz plamenika izlazi plamen koji služi za zagrijavanje rešetke na kojoj će se peći hrana. Mnogi više vole plinske roštilje od primjerice roštilja za ugljen, upravo zbog onoga što im pružaju plamenici. A to je ista razina topline tijekom cijelog vremena korištenja roštilja kao i vrlo brzo zagrijavanje za početak rada.

Industrijski plamenici

Plamenici se, osim u kućanstvu, jako česte koriste i u industrijske svrhe. Spojeni na neki izvor plina, plamenici se ugrađuju u razne velike uređaje koji pomoću njih proizvode vrlo visoku temperaturu. To dovodi do toga da se plamenici mogu koristiti za precizno rezanje, savijanje i slične postupke. Isto tako, vrlo česta upotreba plamenika je i u industrijskim pećima. Riječ o posebnoj vrsti peći koje pomoću plamenika proizvode izrazito visoku temperaturu na kojoj se mogu topiti metali.

Za takve svrhe koriste se posebni plamenici, izrađeni od vrlo čvrstih materijala kako bi izdržali te visoke temperature i kako se i oni sami ne bi istopili. Za to se najčešće koristi aluminij pa se takvi plamenici smještaju u kućište od aluminija. On ima odlična toplinska svojstva, a ujedno je otporan na vrlo visoke temperature tako da je to jedan od najboljih materijala koji se koristi u te svrhe.

Slični postovi: