Koja je razlika VPS hostinga u odnosu na obični hosting?

Ukoliko planirate pokretanje bilo kakvog projekta na internetu ili klasične web stranice, neophodan je hosting (server) na kojem se nalaze podatci koji će biti prikazivani korisnicima na internetu. VPS (virtualni privatni server) hosting nije klasičan internetski hosting, te nije namjenjen korištenju za spremanje web stranice. Da ne duljimo s uvodom, u nastavku pročitajte što je to VPS hosting i kako ga koristiti.

Što je virtualni privatni server (VPS hosting)?

Koristeći VPS hosting jedan se kompjuter (server) dijeli na više zasebnih virtualnih djelova (servera) koji su neovisni jedan o drugome i rade potpuno zasebno svaki za sebe. Gašenjem jednog dijela kompjutera kod drugih se ništa ne mijenja, što znači da se svaki može zasebno paliti i gasiti da ne utječe na rad drugih. VPS hosting među korak je između dedicated hostinga i shared hostinga (kod kojeg korisnici ne dijele serverske resurse s drugima). Kod virtualnog privatnog servera, iako se fizički server koristi od strane mnogih korisnika, nitko drugi osim Vas nema pristup vašem virtualnom serveru, niti upravljanju s njime.

Kupnjom VPS hostinga vi dobivate svoj virtualni server na korištenje i na njega možete instaliravati i koristiti se bilo kojim programima i koristiti ga kao svoje drugo računalo, koje može raditi od 0/24 bez da ste vi spojeni sa njime.

S druge strane dedicated serveri su ubiti web hosting kod kojeg korisnici dobivaju cijeli server koji mogu dijeliti s drugim korisnicima, no bez djeljenja ikakvih resursa tog servera, samo prostora.

Upravljanje VPS hostingom

Za upravljanje VPS hostingom potrebno je da imate tehnološka znanja korištenja kompjutera i da se znate spojiti sa njim. Samo upravljanje je dosta lagan proces i ne razlikuje se od upravljanja vlastitim računalom, a spajanje s virtualnim privatnim serverom možete obaviti s “Remote Desktop Connection” programom koji se nalazi predinstaliran na svakom računalu s Windowsima.
VPS hosting i web hosting koriste se za potpuno druge namjene. Ograničenje web hostinga je na tome da se na njemu pohranjuje web stranica i on služi isključivo za to, dok kod VPS-a možete sa njime raditi i na njega postavljati što god želite, te niste ograničeni na samo web stranicu.

Veliki izbor original tinti i tonera za aktualne i starije modele pisača na jednom mjestu po izuzetno pristupačnim cijenama. Čitajte više …

Slični postovi: