internetski hosting

Različite vrste internetskog hostinga

Za sve one koji žele postaviti svoje web stranice na internet, internetski hosting je jedna od ključnih usluga. No, na tržištu ima jako puno rješenja za to, od besplatnih do naplatnih, pa se mnogima može biti teško snaći i odabrati koja opcija je najbolja za njihove potrebe. 

Kako bismo vam olakšali odabir, u ovom članku ćemo se pozabaviti svim bitnim informacijama koje trebate znati o ovoj temi, uključujući vrste internetskog hostinga, cijene i sve ostale druge stvari koje bi vam mogle zatrebati.

Vrste internetskog hostinga

Internetski hosting dostupan je putem brojnih informatičkih tvrtki, no morate znate da postoji nekoliko različitih vrsta. Naravno, svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke pa je dobro da znate više o svakoj. Najčešće vrste su: 

  • Dijeljeni 
  • VPS 
  • Dedicirani server
  • Hosting u oblaku

Dijeljeni internetski hosting spada u najjeftiniju vrstu. Onima koji ne traže zahtjevna rješenja će i ova opcija biti i više nego dovoljna. Kod ove vrste, dobit ćete svoje mjesto na nekom serveru koji se na taj način dijeli među mnogo korisnika. 

Za upravljanje vlastitim web prostorom kod hostinga, mogu se koristiti različita sučelja, a mnogima se kao najbolje pokazalo cPanel sučelje za upravljanje.

To je jedan od razloga zbog čega se neće svidjeti svim korisnicima. Naime, zbog toga što se server dijeli na više korisnika, to može dovesti do usporenih performansi ako drugi korisnici troše puno resursa.

VPS je mnogima najdraža opcija

VPS internetski hosting (engl. Virtual Private Server) je u nekim dijelovima sličan je kao dijeljeni, ali uz jednu vrlo bitnu razliku, a to je da vam omogućuje dobivanje virtualnog mjesta na serveru.

Dijeljeni hosting nasuprot VPS-u nasuprot Cloud hostingu – u čemu je razlika?

To za vas prije svega znači da drugi korisnici i njihovo korištenje resursa servera neće nimalo utjecati na vas.

Slični postovi: