Toner omogućuje brži ispis

Laserski printeri, odnosno printeri koji koriste tonere sve su češći odabir kupaca, što zbog brzine ispisa, a što zbog niže cijene. Toner stoga polako preuzima popularnost od u odnosu na tintu, koja se tijekom vremena pokazala kao lošijom opcijom kada se radi o svakodnevnom ispisu teksta. A upravo to je ono što je najviše potrebno u uredima, ali i u domovima s učenicima i studentima.

Toneri ili tinta

Iako su se tintni printeri pojavili ranije te su se prije mogli pronaći u kućnoj uporabi od onih koji koriste tonere, laserski printeri i danas su najpopularnija vrsta printera. Razlog tomu je, ponajprije brzina – za vrijeme u kojemu prosječan tintni model može ispisati 6 stranica prosječnog dokumenta, laserski model (onaj koji koristi toner) može ispisati čak 20.

Iako su laserski printeri prije bili skuplji od tintnih, danas je razlika u cijeni zanemariva, a laserski se najčešće mogu pronaći i u kombinaciji sa skenerom/kopirkom. Uz to, još jedan plus toneru naspram tinte je i to što, zbog načina ispisa, dobro podnosi vlagu, što je pogotovo pogodno studentima i svima koji svoje ispisane dokumente žele podcrtavati markerima. Ispisani tekst neće se razmazati ili razliti pa je time mnogo pogodniji.

Povoljne tinte za printer mogu itekako biti kvalitetne

Usporedba cijene tonera

Cjenovna razlika između tonera i tinte vidljiva je naočigled, no uzmete li u obzir druge aspekte, ovaj prvi se pokazuje kao mnogo financijski pametniji izbor. U prosjeku, jedan tintni uložak nudi osjetno manji broj stranica za ispis što povećava ukupnu cijenu ispisa po stranici i čini toner pametnijom opcijom, pogotovo imate li potrebu printati često i puno.

S druge strane, on je bolji izbor čak i ako ne printate često, jer za razliku od tinte ima duži vike trajanja. Vremenom se tintni ulošci mogu sasušiti iznutra, pa nije moguće iskoristiti svu tintu u njima. Ipak, tinta je još uvijek bolji izbor imate li potrebu printati u boji, jer su laserski printeri, ali i sami toneri u boji još uvijek osjetno skuplja opcija od tinte.

Povijest tonera

Iako su se za ispis najprije koristili igličasti, pa onda tintni printeri, laserski printeri počeli su se koristiti nedugo kasnije. Zbog svoje brzine i kvalitete ispisa bili su isplativ trošak za mnoge urede, gdje su se najčešće i mogli pronaći. Toner se kao medij za ispis najprije počeo koristiti u kopirnim aparatima, a tek kasnije u samim printerima. Njegov fini prah isprva se nije kupovao u plastičnom pakiranju kakvo je uobičajeno danas, već u rasutom stanju, te se ručno sipao unutar spremnika aparata. Ipak, IBM je krajem 80-ih u svijet printera unio revoluciju zamjenjivim ulošcima za printer, koji su smanjili nered, ali i loše utjecaje na zdravlje radnika i radni vijek printera.

Originalni ili zamjenski modeli

Generalno, proizvođači printera propagiraju korištenje originalnih modela jer jamče za njihovu kvalitetu i broj mogućih ispisanih stranica. Ipak, mnogi korisnici preferiraju zamjenske modele zbog njihove (ponekad mnogostruko) manje cijene. Razlika u kvaliteti ispisa često nije primjetna, kao ni razlika u broju ispisa. S obzirom da je kupnja zamjenskih modela sve ustaljenija praksa veoma je teško naići na proizvode koji će na printeru uzrokovati veće kvarove, kao što to tvrde proizvođači da bi se moglo dogoditi.

Sastav tonera

Glavna razlika između tonera i tinte je što je tinta u tekućem obliku, dok je toner mješavina finog praha. Općenito, njegovi najbitniji sastojci su plastične granule i pigment, koji zajedno čine dobitnu kombinaciju za printanje. Prilikom ispisa, na dijelovima papira stvara se negativan naboj, koji omogućuje prianjanje na papir. Idući korak je zagrijavanje tih dijelova laserom, koji ga na neki način „zapeku“ na papir, odnosno otopi i međusobno poveže plastične granule s papirom. Napretkom tehnologije, u sastavu mnogih tonera se koristi ekološki prihvatljivija opcija biorazgradive plastike (https://www.toner123.si).

Utjecaj na ljude i okoliš ovog dodatka za printer

Ovaj dodatak za printer pokazao je tijekom godina nešto veći negativni utjecaj na ljude – fina prašina koja je nastajala tijekom njegovog sipanja i ispisa lako je pronalazila put u pluća, gdje se taložila te tijekom vremena dovodila do ozbiljnijih plućnih problema. Taj problem je riješen zamjenskim ulošcima za printer, koji su smanjili njegov doticaj s čovjekom na minimum.

Novi problem pak nastao je kada se u obzir uzme utjecaj na okoliš. Zamjenski ulošci isprva nisu bili zamišljeni za recikliranje. Ipak, mnoge kompanije također nude mogućnost ponovnog punjenja iskorištenih uložaka kako bi se smanjio utjecaj na okoliš.

Stolna računala – Široki izbor stolnih računala različitih brandova koja će zadovoljiti svakog korisnika, bilo da se radi o kućnoj ili poslovnoj uporabi. Čitajte više …

Slični postovi: