Evo zašto je termostat jako bitan dio vašeg automobila

Jedan od najvažnijih sklopova motora je i termostat, koji je posebno važan zimi. Iako su termostat i termometar slični pojmovi, imaju potpuno različita značenja. Termometar mjeri temperaturu nekog sustava, a termostat tu istu temperaturu podešava. Temperatura je vrlo bitan faktor u radu motora jer kontrolira njegovu zagrijanost ovisno o mnogo faktora.

Termostat je ključan za balansiran rad motora

Termostat je bitan jer upravlja hlađenjem pa je presudan za pouzdanost i trajnost motora. Idealan rad motora iziskuje temperaturu koja nije ni preniska niti visoka. Preniska je štetna, jer se tako odvodi previše topline i samim time smanjuje učinkovitost. Preniska temperatura značit će veliku potrošnju goriva za puno manji rad motora.  To dovodi i do dodatnog minusa rada na preniskoj temperaturi: više se zagađuje okoliš.

To je također povezano i s viskoznosti ulja, koje postaje gušće, sporije cirkulira i uzrokuje “suho trenje”. Previsoke temperature mogu uzrokovati jednaku štetu jer se smanjuje tvrdoća materijala i dolazi do pucanja uljnog filma.

 

Slični postovi: