Kurkuma

Začin i prehranski dodatak u jednom

Žutu boju kurkuma dobiva zbog boje njezina korijena koji se danas koristi i kao prirodna prehrambena boja za brojne proizvode i to pod šifrom E100. Upravo se zbog svoje boje ona često koristi kao zamjena za vrlo skupi šafran koji je sastavni dio indijskog curryja, odnosno mješavine 20-ak začinskih biljaka i sjemenki među kojima je kurkuma jedan od glavnih sastojaka.

Kurkuma

Kurkuma i papar kao savršen spoj

Dobrobiti ove biljke prepoznate su još u davnim vremenima pa stoga ne čudi da je danas možemo pronaći i kao prehranski dodatak u obliku praha ili kapsula. Kurkuma kapsule najčešći su oblik u kojem se danas ona konzumira zbog svojih brojnih dobrobiti na zdravlje i tijelo. Osim za ojačavanje imuniteta, one se koriste i kao sastavni dio tretmana protiv upalnih bolesti poput artritisa ili kod probavnih smetnji. U njima je najzastupljeniji polifenolni spoj kutkumin koji ima velika antimikrobna, protuupalna i antimutagena svojstva. Također, sadrže i druge aktivne sastojke poput vitamina D3 i K2. 

Mnogi piju kurkumu ali ne znaju kako se pravilno pije I koje osobe je ne smeju nikako koristiti!

Kurkuma kapsule nerijetko sadrže i papar koji u velikoj mjeri, uz pomoć aktivnog sastojka piperina, doprinosi apsorpciji kurkumina u tijelu. Znanstveno je dokazano kako piperin poboljšava apsorpciju kurkumina za i do 2000 % zbog čega je razumljivo da kurkumin bez papra nema jednaku učinkovitost kao kad je s njim.

Prehranski dodaci kao obvezan dio svake rutine

Prehranski dodaci postali su važan dio svakodnevne rutine sve većeg broja ljudi, pogotovo u vrijeme globalne pandemije. Oni su danas dostupni u obliku:

  • praha
  • tableta
  • kapsula
  • sirupa/emulzija
  • čaja

Slični postovi: