Rashladni sustavi za auto

Rashladni sustavi za auto su izrazito bitni

Rashladni sustavi za auto sastoje se od raznih dijelova. Hladnjak igra jako važnu ulogu u zaštiti motora jer toplinu koja nastaje u motoru prenosi u atmosferu te tako osigurava optimalan rad motora. To radi uz pomoć rashladne tekućine koja dolazi iz motora i preko termostata stiže do gornje komore hladnjaka, zatim do donje komore i vraća se u motor. Noviji automobilski hladnjaci imaju i  prelivnu cjevčicu iz koje se ohlađena voda ponovno vraća u hladnjak.

Rashladna tekućina

Rashladna tekućina koja se nalazi u rashladnom sustavu puni se već u tvornici i ne gubi se u tom sustavu pa ga nazivamo zatvorenim sustavom hlađenja. Sama rashladna tekućina mješavina je destilirane vode i raznih sredstava protiv zamrzavanja i korozije i o njoj treba voditi brigu.

Destilirana voda

Hladnjaci su podložni oštećenjima, a najčešće je riječ o korozivnim promjenama, nakupljanju nečistoća i kamenca. Ove se promjene mogu smanjiti redovnim održavanjem hladnjaka i izmjenom rashladne tekućine svake dvije godine. Važno je upotrebljavati ispravan antifriz i dobru količinu destilirane vode jer će se time spriječiti korozija. Dobra kontrola rashladnog sustava omogućuje bezbrižnu vožnju i u najgorim uvjetima.

Klima uređaj

Isto vrijedi i za klima uređaj i njegove dijelove koji se moraju redovno servisirati i provjeravati kako ne bi nastala veća šteta koja će izazvati veće troškove. Mnogi klimu dovode na servis kada je već došlo do kvara, a tada je financijski teret mnogo veći.

Čišćenje i dezinfekcija klima uređaja u automobilu

Važan dio rashladnih sustava je i kondenzator klime koji je oblikovan kako bi što brže predao toplinu, a smješten je uz kompresor ili hladnjak za motor.

Slični postovi: