Nakit više nije rezerviran samo za žene

Često se može čuti stara izreka da su nakit ili dijamant ženin najbolji prijatelj. No, ta izreka danas više nije točna u potpunosti jer se i muškarci sve više odlučuju za nošenje nakita. U pravilu, nakit predstavlja određeni vrijedan predmet koji ljudi nose kao ukras. U većini slučajeva izrađen je od materijala kao što su zlato i srebro, a često ima i dodatke u obliku dragulja, dijamanata i slično.

Nekada se nakit u potpunosti ručno izrađivao, a danas je uglavnom riječ o industrijskoj proizvodnji, a tek u završnoj fazi ima nešto ručnog rada.

Nakit se često nasljeđuje

Budući da nakit predstavlja vrlo vrijedne stvari, često je riječ o nečemu što se prenosi iz generacije u generaciju, putem nasljedstva. Pojedini primjerci nakita mogu vrijediti jako puno novca pa se ponekad vode i velike bitke oko toga tko od obitelji treba naslijediti određene komade nakita. Tako se kod nekih obitelji mogu vidjeti pojedini komadi nakiti koji predstavljaju svojevrsni statusni simbol.

Nakit kroz povijest

Prvi nakit koji je zabilježen se pojavio kod stanovnika današnje Afrike. Pronađen je u špilji Blombos i smatra se da je star oko 75 000 godina, a bila je riječ o probušenim školjkama. Zlato, koje je i danas jedan od najkorištenijih materijala za izradu nakita, najviše se koristio i u starom Egiptu. U tadašnjem Egiptu je nakit bio simbol moći i bio je rezerviran samo za one bogatije stanovnike. Osim što su ga oni nosili tijekom života, i nakon smrti se nakit s njima pokapao. Zlato su koristili i stari Rimljani, a kao jedan od najčešćih oblika nakita je kod njih bio broš.

Govori li se o državi koja ima najdužu neprekidnu tradiciju proizvodnje nakita, onda je to svakako Indija. Po nekim podacima, u Indiji se nakit izrađivao i preko 5000 godina. A Indija je također poznata i kao prva zemlja u kojoj su se dobivali dijamanti.

https://www.youtube.com/watch?v=YcKjC4t_dHY

Nakit se danas može kupiti u raznim specijaliziranim trgovinama, poput zlatarni. Raspon cijena je velik, od onih jeftinijih komada dostupnih svakome pa do onih komada koje si mogu priuštiti samo najbogatiji. A upravo zbog tog velikog asortimana, nakit se uvijek dobro prodaje.

Slični postovi: