Kloniranje diska je odlično rješenje za brzu replikaciju podataka

S razvojem tehnologije i rastućom potrebom za pohranom podataka, svi bi trebali tražiti načine kako da podatke zaštite. Podaci su iznimno važni, posebni oni poslovni jer njihov gubitak lako bi mogao kompromitirati cijelo poslovanje. Oni se uglavnom spremaju na neki disk u računalu, a ti diskovi su podložni kvarovima. Zato je svakako važno osigurati da se podaci nalaze na još nekom dodatnom mjestu za slučaj da dođe do nekog kvara diska i slično.

Kloniranje diska je tako postalo gotovo obvezno za sve oni koji traže dodatnu sigurnost i zaštitu svojih podataka. Ono omogućava preciznu i brzu replikaciju sadržaja s jednog diska na drugi. Time se osigurava sigurnost podataka i olakšava postupak oporavka ili nadogradnje postojećih sustava. U ovom članku istražujemo prednosti i primjenu kloniranja diska te korake koje treba slijediti za uspješno provođenje ovog postupka.

Kloniranje diska je tako postalo gotovo obvezno za sve oni koji traže dodatnu sigurnost i zaštitu svojih podataka.

Kako radi kloniranje diska

Kloniranje diska je postupak stvaranja identične kopije sadržaja jednog diska. Time se osigurava da u slučaju da dođe do kvara originalnog diska, vrlo lako se može nastaviti s radom jer su svi podaci, ali i sve postavke već prebačeni na drugi disk koji je samo potrebno pokrenuti. Najčešće se u te svrhe koriste specijalizirani programi. Oni omogućuju stvaranje tzv. slike izvornog diska i nakon toga je prenesu na odredišni disk.

Riječ je o vrlo fleksibilnom postupku i može se koristiti za sve vrste diskova, kao što su:

  • SSD disk
  • Tvrdi disk

Taj posao možete obaviti i sami korištenjem nekog od dostupnih programa, a možete taj posao povjeriti i nekoj specijaliziranoj tvrtki. 

Jednostavno kloniranje SSD diska

SSD diskovi su danas sve korišteniji zbog svoje iznimne brzine i pouzdanosti. No, također su podložni kvarovima. Zato je kloniranje SSD diska svakako preporuka napraviti kako biste u slučaju neke havarije imali sve potrebno na drugom disku. Ako to ne napravite, može doći do gubitka podataka, a tada će vam trebati usluge neke specijalizirane tvrtke da vam ih vrati. Primjerice, spašavanje podataka Anni vam to može ponuditi.

Za kloniranje SSD diska potrebno je koristiti odgovarajući program, a većina tih programa ima točno napravljene korake koje morate pratiti. Tako ćete morati odabrati koje particije diska želite uključiti u postupak, želite li neke podatke izostaviti i slično. Nakon što sve odaberete, pokrenut će se postupak kloniranja SSD diska i tu dobivenu sliku diska kasnije prebacite na neki drugi disk ili na neku pohranu u oblaku. 

Time se osigurava da u slučaju da dođe do kvara originalnog diska, vrlo lako se može nastaviti s radom jer su svi podaci, ali i sve postavke već prebačeni na drugi disk koji je samo potrebno pokrenuti.

Učinkovita zaštita tvrdog diska

U mnogim računalima se danas još uvijek nalazi ugrađen tvrdi disk jer je dugo vremena predstavljao određeni standard. On je nešto sporiji od SSD varijante, ali je omogućavao velike kapacitete koji su se mjerili i u nekoliko terabajta pa je mnogim korisnicima bio odlično rješenje. Na njima mnogi imaju puno podataka, a u slučaju da dođe do kvara, to može predstavljati veliki problem. Zato je dobro napraviti kloniranje tvrdog diska kako biste i u tom slučaju lako mogli doći do svojih podataka.

Postupak je gotovo identičan kao i kod ranije opisanog SSD diska. Pratite sve upute koje dobivate od programa i uspješno ćete i sami obaviti cijeli postupak.

Trebate li spašavanje podataka Anni je odlično mjesto na kojem to možete dobiti.

Prednosti spremanja slike diska

Kloniranje diska ima brojne prednosti, uključujući sljedeće:

  • Brza i jednostavna migracija podataka – kada se treba nadograditi postojeći disk ili preseliti u novi uređaj, kloniranje je odlično u te svrhe 
  • Izrada sigurnosne kopije sustava – ovaj postupak omogućava stvaranje sigurnosne kopije cijelog operativnog sustava i aplikacija; u slučaju kvara diska ili gubitka podataka, korisnik može brzo vratiti sustav na radno stanje
  • Ušteda vremena – umjesto ručnog prebacivanja i ponovne instalacije sustava i svih aplikacija, kloniranje diska omogućava da se sve to obavi odjednom, na vrlo jednostavan i brz način

Ponekad će vam trebati spašavanje podataka

Iako korisnici znaju za važnost izrade sigurnosne kopije diska, to često zanemare pa dođe do gubitka podataka. Tada je najbolje potražiti usluge specijaliziranih tvrtki za to. Trebate li spašavanje podataka Anni je odlično mjesto na kojem to možete dobiti. Anni nudi spašavanje podataka iz raznih medija pa čak i ako je došlo do velike havarije nekog uređaja ili medija, oni vam vjerojatno mogu pomoći.

Anni se za spašavanje podataka koristi raznim tehnikama i alatima, a prije nego započnu s radom na vašem mediju, provest će dijagnostiku kako bi utvrdili razinu kvara. Nakon provedene dijagnostike, dobit ćete procjenu što možete očekivati i cijenu pa ćete prema tome odlučiti isplati li vam se spašavanje podataka. 

Slični postovi: