Trapezno vreteno i matica

Trapezna vretena za razne primjene

Danas se već na tržištu mogu pronaći brojne trgovine koje prodaju proizvode iz kategorije linearne tehnike. Riječ je o raznim proizvodima, poput različitih vrsta vodilica, vretena, matica, lanaca, aktuatora itd. U neke od najprodavanijih proizvoda svakako spadaju i vretena. Dostupna su u više različitih oblika, a najčešće se koristi trapezno vreteno i kuglično vreteno.

Prije kupnje, svakako dobro promislite o namjeni te na temelju toga odaberite prikladni model. Na taj ćete način dobiti proizvod koji će bez problema funkcionirati na najbolji mogući način.

Razlike između kugličnog i trapeznog vretena

Kao što je ranije navedeno, trapezno vreteno zajedno s kugličnim spada u neke od najpopularnijih vrsta vretena. Nekada su razlike između njih bile vrlo velike i morali ste točno znati koje odabrati. Danas se razlika drastično smanjila i ono što može jedan, vjerojatno može i drugi. Stoga je razlika samo u njihovom obliku i onome što vam je prikladnije.

Trapezno vreteno koristite na mjestima na kojima se očekuje točnost i preciznost
Trapezno vreteno

Nekada se trapezno vreteno nije moglo primjenjivati kod velikih opterećenja, no danas više nije tako i bez problema ih možete koristiti na mjestima koja zahtijevaju veliku opterećenost. Kuglična vretena danas su još uvijek bolja po pitanju maksimalne brzine i učinkovitosti. No, trapezna vretena imaju neke stvari koje kuglična ne mogu ponuditi, primjerice mogućnost samobrtvljenja. 

Pripazite na karakteristike proizvoda koji kupujete

Kada se odlučite za kupnju nekog trapeznog vretena, svakako dobro provjerite sve karakteristike tog proizvoda. Tako ćete uglavnom naići na sljedeće karakteristike:

  • Promjer
  • Točnost
  • Materijal matice

Zato prije kupnje dobro pogledajte koji su vaši zahtjevi. Promjer je izravno povezan s dimenzijama i to je vrlo bitna karakteristika. Točnost je itekako bitna ako ćete trapezno vreteno koristiti na mjestima na kojima se očekuje točnost i preciznost. A materijal matice je bitan ako tražite model koji može podnijeti veliko opterećenje. U tom slučaju su matice od čelika najbolji izbor.

Web trgovine nude veliki izbor vretena

Specijalizirane web trgovine s proizvodima linearne tehnike mogu vam ponuditi još veći izbor i niže cijene od onih lokalnih. Isto tako, tražite li baš trapezno vreteno za razne primjene, u web trgovinama ćete puno brže usporediti više različitih modela, kao i njihove karakteristike. Svi podaci su vam nadohvat ruke u samo nekoliko klikova mišem pa se ovakav način kupnje sve više koristi.

Dodamo li svemu tome i nerijetko nižu cijenu, to je mnogima dovoljan razlog da se po trapezno vreteno, ili po ostale proizvode linearne tehnike, upute u neku web trgovinu.

Slični postovi: