Najpopularniji poslovni pokloni i njihove varijacije

Poslovni pokloni danas se smatraju neizostavnim dijelom marketinga i promocije, ali ponajprije kao izraz zahvalnosti poslovnim partnerima i klijentima kojima putem darivanja šaljemo pozitivnu poruku o našoj zajedničkoj suradnji.
Također im pružamo ruku za ponovnu buduću suradnju kao nastavak ove uspješne. Time koristimo i njima jer klijent i dalje dobiva kvalitetnu uslugu, ali i nama jer osiguravamo nastavak našeg poslovanja.

Poslovno darivanje je obavezno

Ovime se zahvaljuje partnerima i suradnicima na odanosti pa se poslovno darivanje smatra važnim dijelom suvremenog poslovanja.
Poslovni pokloni šalju poruku o vama i vašoj kompaniji, ali i svom klijentu šaljete jasnu poruku o tome koliko vam je važna suradnja sa njim.

Poslovni pokloni

Danas je poslovno darivanje najčešće vezano uz božićno darivanje, jer je tada darivanje najraširenije. No, darivati možete bilo kada, posebno ako je u pitanju neki događaj za kojeg vi znate (klijentov rođendan ili obljetnica njegovog poslovanja).

Bonton darivanja

Kako bi savršeno savladali bonton darivanja poslovnih poklona, morate biti potpuno svjesni važnosti dara.
Bez obzira što ovdje nije riječ o vašem intimnom krugu prijatelja ili obitelji, svejedno morate posvetiti jednaku količinu vremena i energije te se dodatno fokusirati na karakter poslovnog partnera kojeg darivate.

Poslovni pokloni doprinose vašem dobrom imidžu i mogu unaprijediti vaš odnos sa klijentima, zato morate biti zainteresirani za njihovo biranje i ne poklanjati ih bez razmišljanja. Loš poslovni dar može načiniti više štete nego što možete zamisliti.

Stavljanje logotipa tvrtke je dobra reklama

Ukoliko se odlučite na dar otisnuti svoj korporativni logotip, morate to učiniti diskretno. Ne želite da vaš klijent misli da mu vi služite kao pano za reklamiranje. Poslovni pokloni (na primjer USB stick) koji sadrže logotip vaše tvrtke su odlična reklama za vaše poslovanje.

Za odabir idealnog dara važno je pripremiti se na vrijeme. Morate imati pripremljen popis darova da se ne uhvatite u vremenskom škripcu i morate saznati neke informacije koje će vam pomoći da odaberete poslovni dar za svakog poslovnog partnera posebno.

Jedna od interesantnijih ideja jest ta da tijekom suradnje sa vašim poslovnim partnerom kreirati njegov profil i sakupljate podatke o njihovom stilu života, karakteru i o onome što ih zanima. To je najjednostavniji način za biranje dara jer već imate glavne informacije o onome što vaš klijent voli i cijeni.

Recimo, na nekom poslovnom ručku, vaš klijent spomene da je ljubitelj putopisnih knjiga. Nije li to jednostavno zabilježiti pa mu je pokloniti kao znak pažnje?
Ukoliko niste u mogućnosti doći do ovih informacija o klijentovim hobijima ili stilu života, uvijek vam izbor može pasti na neki kvalitetan poklon za kuću ili ured, ali budite oprezni!
Uvijek je bolje kupiti jednostavniji poklon, bez mnogo kiča ili sjaja.

Alkohol nije uvijek dobar poslovni poklon

Iako se vrlo često koristi kao poklon, boca alkoholnog pića može često promašiti cilj. Mnogo je ljudi koji ne piju alkohol pa je velika vjerojatnost da će ta osoba samo dalje proslijediti vaš poklon.
Osoba kojoj poklanjate alkohol možda ima neugodna iskustva (liječeni alkoholičar) pa će se ovaj poklon negativno odraziti na njega.
Također je moguće da potpuno promašite vrstu alkohola – ukoliko klijent pije isključivo crno vino, nema puno koristi od vaše boce irskog whiskeya.

Najsigurniji poslovni pokloni

Slatkiši i košare sa voćem ili delicijama i neko skuplje alkoholno piće pokazalo se kao dobar odabir kod većine darivatelja. Idealni poslovni poklon je onaj u koji ste uložili trud i maštu.
Postoje i neki univerzalni poslovni pokloni koje možete kupiti ako niste imali dovoljno vremena. To su CD-i, DVD-i, pretplate na časopise, karte za neko kulturno događanje ili slično.

Ako je u pitanju klijent istančanog ukusa, on će posebno uživati u nekom daru sa potpisom, dok će ljubitelji gastronomije uživati u kvalitetnim čokoladama i bombonijerama te možda vrhunskoj kavi ili čaju kojeg je teško nabaviti.

Darovi sa hrvatskim obilježjima

Također ne možete pogriješiti ukoliko poslovnom partneru darujete poslovne poklone hrvatskog porijekla kao što su rukotvorine ili umjetnine. Poslovni pokloni za partnere vezane uz Hrvatsku su odlični.

Danas je u trendu sve vezano uz prirodu i zdravlje pa ne možete pogriješiti niti sa proizvodima sa lavandom, autohtonim maslinovim uljima ili paškim sirom. Uz dar nemojte zaboraviti napisati i čestitku. Možda ćete ju ranije odštampati jednaku za sve, što je odličan način komunikacije. No, možda ćete osjetiti i poriv na neku dopisati i nešto osobnije. Ne brinite, to je lijepa gesta.
Za poslovno darivanje potrebno vam je samo malo mašte i istraživanja pa ćete svaki put iznova moći ugodno iznenaditi svoje poslovne partnere.

Slični postovi: