Odabir growbox kompleta za uzgoj

U planu vam je unutarnji uzgoj biljaka, no niste sigurni koji growbox komplet odabrati? U današnjem tekstu nastojat ćemo vam objasniti što vam je sve potrebno za početak uzgoja, od toga koje sjeme odabrati, do toga što bi kvalitetan growbox sve trebao sadržavati. Nastavite čitati tekst i postanite pravi majsto u kućnom uzgoju!

Što je growbox i od čega se sastoji?

Šator za uzgoj ili growbox je jeftin način za uzgoj biljaka u zatvorenom i omogućuje uzgoj tijekom cijele sezone u kontroliranim uvjetima. Kako bi razni vremenski utjecaji inače mogli utjecati na razvoj biljke, na ovaj način ne ovisite o vremenskim prilikama, već biljke imaju optimalno okruženje i ostvaruju kvalitetan rast. Glavna oprema koju bi growbox trebao imati je šator za uzgoj, filteri, ventilacija i lampa za uzgoj.

Growbox je veoma važan za uzgoj

Kao što smo već spomenuli, growbox šator omogućuje uzgoj biljki neometano i na njihov razvoj neće utjecati vremenski uvjeti. Šator za uzgoj je zatvoreni prostor u kojem su idealni uvjeti za razvoj biljke, te je idealna opcija neovisno planirate li unutarnji ili vanjski uzgoj biljki.  On će vam olakšati održavanje idealnih uvjeta u kojima biljka raste, a kod odabira šatora morate imati na umu koliko će biljka rasti do cvjetanja, te prema tim dimenzijama odabrati growbox.

Lampe za growbox

Kao jedan od sastavnih dijelova growboxa su lampe. Nisu sve lampe jednake i prilikom odabira lampi u slučaju samostalnog sastavljanja šatora za uzgoj morate imati na umu neke stvari.

MH/HPS lampe se jako griju i potrebno im je hlađenje. Uz to, one nisu pogodne ni za sve faze razvoja biljaka.

LED lampe su skuplje od ostalih vrsta, no njihova ušteda na dugoročno učinit će investiciju isplativom. Kod njih nije potrebno dodatno hlađenje lampi, te se njihov intenzitet svjetlosti može podesiti ovisno o fazi u kojoj se biljka nalazi. One su najbolji odabir za početnike i omogućuju korištenje samo jedne lampe u cijelom razvoju biljke.

Ventilacija kod šatora za uzgoj

Osim svjetlosti, za kvalitetan rast biljke neophodna je ventilacija i filtracija prostora. Kako bi se biljka što bolje razvijala, morate imati na umu to da joj osigurate čist zrak. Ventilacija služi za održavanje određene temperature u šatoru za uzgoj, a filtracija umanjuje štetne plinove koji bi usporavali razvoj biljke. Obe stvari su veoma važne i nikako ne bi trebale biti zanemarene.

Sami možete složiti šator za uzgoj

Ako ste malo iskusniji i želite stvoriti growbox prema svojim zamislima, možete to učiniti i sami. Veoma je bitno da imate znanja i znate sve što bi kvalitetni šator za uzgoj trebao sadržavati. Na taj način možete stvoriti growbox prema vlastitim mjerama, koristiti opremu koju želite i izvući maksimum od uzgoja. Ono što je potrebno za slaganje šatora za uzgoj je kupnja sve potrebne opreme i njeno postavljanje. Iako samo slaganje nije teško, veoma je bitno da znate koju opremu kupiti i koja oprema vam je potrebna da vaš growbox funkcionira savršeno. Ako niste previše upoznati s time, naš savjet je zasigurno da kupite gotov growbox komplet i budete sigurni da će vaša biljka kvalitetno rasti.

Kako odabrati i gdje kupiti growbox?

Kada birate growbox morate znati koja veličina vam treba. To je najvažnija stvar i ako uzmete premalu veličinu nećete moći uzgajati biljku koju ste željeli. Osim toga, bitan je i odabir lampe, te sustava za ventilaciju i filtraciju. Ako niste stručni i ne želite sami birati growbox na internetu se mogu pronaći gotovi jeftini growbox kompleti. Sve što morate učiniti je odabrati veličinu koja vam odgovara, te naručiti paket koji će u kratkom vremenu stići na vašu adresu.

Sjeme za uzgoj

Nakon što ste odabrali kvalitetno mjesto za uzgoj, potrebno vam je sjeme koje je izvor života svake biljke. Obavijeno je zaštitnom ljuskom i rezervnim tvarima, a osim ljuske sastoji se od embrija i endosperma. Postoje različite vrste, no u današnjem tekstu fokusirat ćemo se na sjeme kanabisa. Za njegov rast i kvalitetan razvoj biljke potrebno je odabrati feminizirano sjeme. Samo ženske biljke kanabisa cvjetaju i stvaraju plodove, a kod običnog sjemena vjerojatnost je oko 44% da će biljka biti muška. I muško i žensko sjeme je jednako. Razlika se ne može vidjeti sve do faze cvjetanja, a uzgajanje muške biljke može vas koštati puno izgubljenog vremena. Zbog toga birajte feminizirano sjeme koje je dostupno online u ratnim web trgovinama.

Slični postovi: