Vanjske žardinjere za privlačan eksterijer

Tko ne voli imati privlačnu i atraktivno uređenu okućnicu? Uređeno i redovito održavano dvorište je nesumnjivo lijepo. No, tu su i neki dodaci koji svaki vanjski prostor doma čine još privlačnijim i posebnijim.
U te dodatke svakako se ubrajaju i vanjske žardinjere, posude u koje s radošću sadimo cvijeće, njegujemo ga, ali mu se i divimo, kako mi tako i prolaznici.
Pomno odabrana i ukusna kombinacija vanjske žardinjere i biljaka može napraviti čudo i od sasvim običnog i skromnog vanjskog prostora. Upravo to je i najveći razlog njihove velike popularnosti.

Uloga žardinjera na otvorenom

Današnje vanjske žardinjere imaju različite namjene, od uzgoja biljaka do dekoracije prostora. Mogu biti postavljene na podnu površinu i tako krasiti dvorište, stazu, kamenjar. Također se mogu postaviti na neko povišeno mjesto ili na za njih predviđen stalak, pri čemu još više dolazi do izražaja njihova ljepota, ali i ljepota biljaka koje su u njih posađene. Postavljene na ogradicu terase ili balkona ostavljaju poseban dojam i okućnici daju jedan poseban štih.

https://www.youtube.com/watch?v=YmNraY8ASBU

Osim toga, žardinjere su posljednjih godina rado viđen gost i na javnim površinama, poput javnih terasa, paviljona, parkova, šetališta itd. U tu svrhu koriste se najčešće žardinjere većih dimenzija koje izdižu, ukrašavaju i obogaćuju svaki prostor na koji su postavljene.

Vrste vanjskih žardinjera

Žardinjere za ovorene prostore izrađuju se od materijala otpornih na vremenske nepogode. To su najčešće kamen, metal, plastika, inox, dobro zaštićeno drvo.

U novije vrijeme mega popularan svjetski hit su žardinjere od silikona. Silikon je lagan materijal koji je pogodan za izradu različitih neobičnih oblika ovih cvjetnih posuda. Dizajneri žardinjera pomoću silikona kombiniraju umjetnost i dizajn, na radost i oduševljenje ljubitelja umjetnosti koji takve žardinjere s ponosom izlažu u dvorištu.

Veličine vanjskih žardinjera također su raznovrsne – od onih malih pogodnih za postavljanje primjerice na vanjske prozore objekta, do onih ogromnih koje svojom veličinom i ljepotom jednostavno ne mogu proći ne opaženo u bilo kojem kutku dvorišta.

Paleta boja koje nudi tržište je više nego šarolika pa je nemoguće ne pronaći onu koja će se savršeno uklopiti u prostor i upotpuniti s bojom biljaka koje ju krase.
Oblici vanjskih žardinjera su također raznoliki – od klasičnih okruglih ili četvrtastih do niskih širokih, visokih dubokih, ovalnih, višekutnih, cilindričnih itd.

Slični postovi: