Najam stana u Ljubljani ne mora biti težak

Najam stanova sve je češći način života u mnogim europskim, ali i svjetskim metropolama, pa tako i u Ljubljani. Prema nekim predviđanjima, zakup će vremenom postati normalna pojava, bez obzira govori li se o najmu stana, poslovnog prostora, automobila ili pak i manjih sitnica u životu. 

Glavni grad Slovenije odlično je mjesto za život, bilo da ste student ili pak imate obitelj, jer nudi sve što možete poželjeti bez obzira u kojem ste stadiju života. Ipak, bacate li se u najam stana u Ljubljani, postoje neki trikovi kojima se možete poslužiti kako bi vam potraga bila lakša. Jer sve je više investitora koje zanima kupnja nekretnine u Ljubljani pa je manje stanova na tržištu.

Velik izbor na tržištu nekretnina

Najam stana u Ljubljani vam nudi veliki broj opcija, pa bez brige možete birati kvart i veličinu stana koja vam je potrebna. Ako ste po prvi puta u gradu, prije no što suzite izbor, provjerite susjedstvo u kojem se stan nalazi – blizinu posla, stanica javnog prijevoza, škola, vrtića, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova koje bi vam mogle biti potrebne.

Uz to, provjerite i povezanost javnog gradskog prijevoza, čime si uvelike možete povećati površinu grada na kojoj tražite stan za najam u Ljubljani, a samim time si povećate i izbor.

Broj soba u stanu

Najam stana ili kupnja nekretnine u Ljubljani može biti veoma jednostavan i brz posao, ako znate što tražite. Ipak, nemojte ići grlom u jagode jer osim pozicije u samom gradu, također razmislite o tome koliko velik stan vam je potreban. 

Osim same kvadrature, provjerite i broj soba. Pri tome je važno posvetiti pozornost na to što te same sobe uključuju, odnosno broji li se i dnevna soba ili samo spavaće, koji je raspored soba u stanu i kako su podijeljene (open space koncept prostora ili pak odvojene prostorije). Također provjerite i ulazi li u navedenu kvadraturu i balkon (ako ga stan ima). Sve te informacije važne su kada je u pitanju odabir stana.

Režije su bitan faktor pri najmu

Iako možda znate mjesečnu cijenu najma stana, jedna je informacija koju ne možete znati dok u stanu ne provedete neko vrijeme, a to su režije. Ipak, pokušajte se informirati o tome kod najmodavca, ali i na internetu. Na cijenu režija može utjecati mnogo stvari – od izolacije i pozicije stana, postojanja odvojenih brojila, broja susjeda u zgradi, pa sve do kvalitete gradnje i starosti samo zgrade te stila života. 

Zbog toga se pokušajte informirati o prosjeku u ljeti i u zimi, kako kod plaćanja računa ne bi bilo neugodnih iznenađenja. Uz to, pametno je još provjeriti ulazi li u cijenu najma i dio režija, poput telefona, televizije ili interneta.

Sitnice na koje treba pripaziti pri traženju stana

Mjesečni iznos najma nekretnine u Ljubljani, cijene režija, prometna povezanost i blizina važnih ustanova u gradu svakako su veoma važne informacije na koje ćete vjerojatno prije svega obratiti pozornost pri potrazi za stanom. U moru informacija koje vas zanimaju ipak možete previdjeti neke stvari koje će vam tek kasnije upasti u oko. Prije svega, tu je pričuva, a s obzirom na trajanje najma, plaćanje pričuve mogao bi biti dio vaših obaveza. 

Nadalje, također je važno provjeriti ima li zgrada u kojoj je stan podrum te imate li zaseban prostor za korištenje u podrumu. Još jedna bitna stvar ako imate automobil je i parkirni prostor, tj. postoji li odvojeno parkiralište za stanare, garaža u kojoj možete zakupiti parkirno mjesto ili ste pak prepušteni javnim parkiralištima. 

Najam ili kupnje nekretnine u Ljubljani

Nakon svih ovih informacija, možda vam se bolja opcija čini kupnja nekretnine u Ljubljani jer na kraju svega, jednom kada kupite nekretninu nemate više briga i kroz ovaj proces ne morate prolaziti više puta. Ipak, najam je, čini se, sve je popularniji odabir kod stanovništva, dok se kupnja nekretnine u Ljubljani čini pametnom opcijom za investitore.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sve je više investitora koji se odlučuju na to te se okreću turistima i turizmu, pa je sve teže pronaći stan  za najam na duže periode. Turisti su, na kraju, mnogo profitabilnija opcija za investitore, pogotovo s rastom popularnosti servisa poput Bookinga i Airbnba. Ipak, ako vas i dalje zanima najam stana u Ljubljani, neka vas ova informacija ne obeshrabri. Iako je na tržištu mnogo konkurencije, pronalazak stana nije nemoguć, iako ćete možda morati utrošiti više vremena na pronalazak idealne nekretnine nego što ste očekivali.

Slični postovi: